İslam Alimlerinin İlme Bakışları Nasıldır?
İslam Alimlerinin İlme Bakışları Nasıldır?

İslam alimleri on ikinci yüzyıla kadar bütün ilim dallarında (örneğin astronomi, matematik, fizik, felsefe ve tıp) çalışmalar yapmış; bu çalışmalar kimi zaman onlardan önceki Hint ve Eski Yunan düşünürlerinin çalışmalarını inceleyip bunlardan sonuçlar çıkarmak, kimi zaman ise daha önce yapmamış araştırmalar yapmış, etraflarına farklı şekillerde yaklaşmış ve bilime yeni bakış açıları ve metotlar getirmişlerdir. İslam’ın verdiği emirler doğrultusunda insanlar, ilim sahibi olmayı, yeni ilim dalları geliştirmeyi ve diğer insanlara faydalı olmayı ibadet olarak algılamış; bu doğrultuda bir sürü çalışma yapmışlardır.
İslam alimlerinin arkasında bilim yapmayı destekleyecek manevi değerler bulunuyordu. Hz. Muhammed’e göre faydası bulunan ilim, amel defterine kişi öldükten sonra bile sevap olarak geçecekti. Bu söz ile beraber alimler bilim alanında ilerlemeye başladılar. İlk olarak teorik bilim yapmaya başllayan alimler hayatı kolaylaştıran ve konfor sağlayan buluşlara imza atıyordu. İlerleyen yıllarda İbnü’l Heysem adındaki bir alim bilimi deneyler ile sağladığında iş sadece konfor olmaktan çıkıp evrenselleşmiş ve problem çözücü bir hale bürünmüştü. Hatta bulduklarını o kadar hızlı yazıyordular ki, gayrimüslim toplumlar ellerinde Arapça ne varsa Latince’ye çeviriyorlardı. Bu konu uzun yıllar boyunca İslam toplumlarının bilimi yönetmesine sebep oldu.
Ellerinde Yunan yazıtları bulunduğunu düşünen Avrupalılar, bu metinlerin sahte olduğunu ve İslam toplumlarının orijinal metinleri elinde bulundurduğunu ve çoktan bu metinleri anlamış ve geliştirmiş olduğu görünce hayrete uğradılar. İslam toplumları, felsefe duygularını bu metinler sayesinde en üst seviyeye çıkarmışlardı. Şimdi, hem mantık, hem fen, hem felsefe alanında İslam toplumları öncü olmuştu. Artık tüm dünyadan İnsanlar Arap topraklarında bulunan yazıtları okuyor ve çeviriyorlardı. Bu durum, İslam toplumlarının bakış açısının 3 farklı yerden aynı anda yapmaları sonucunda medeni bir toplum olduklarını kanıtlar.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|