19 Ocak 2024, 08:18
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Yusuf Has Hacib Kimdir? | Kutadgu Bilig Siyasetnamesinin Yazarı
Yusuf Has Hacib Kimdir? | Kutadgu Bilig Siyasetnamesinin Yazarı

1017 yılında Balasagun’da dünyaya geldi. Karahanlı Devleti zamanı yaşadı. Kaliteli bir eğitim aldı. Çağının geçerli bilimlerinin yanında Arapça ve Farsça da öğrendi. Kendisine daha önceden Balasagunlu Yusuf deniliyordu, daha sonra kendisine Has Hacib unvanı verildi.1069-1070 yıllarında Kutadgu Bilig isimli eserini tamamlayıp Karahanlılar Devleti hanı Ulu Kara Buğra Han’a sundu. Kendisine sunulan kitabı okuyan Ulu Kara Buğra Han kendisine Ulu Has Hacib unvanını ve Kaşgar’da vezir yardımcılığını görevini verdi. Yusuf Has Hacib, Türkçe ilk siyasetnameyi yazdı ve Türk edebiyatında ilk nazım şeklini o kullandı. Bu nazım şekli de mesnevidir. Bundan dolayı ona Yusuf Has Hacib denilmiştir. 1077 yılında Kaşgar’da gözlerini yumdu. Türbesi de bu şehirdedir.
genel forum sitesi forumadasi.com
Yusuf Has Hacib hakkında bilgilerin tek kaynağı yine kendi eserine daha sonra eklelenen manzûm ve mensûr mukaddimelerdir. Yusuf, 11. asırda, Balasagun’da dünyaya gelmiştir. Asil bir aileden olup, fazîletleri, ilmi, zühd ve takvası ile tarikatın içinde en yüksek mertebeye yükselmiş bir kişidir. Yapıtına Balasagun’da başlamış, daha sonra gittiği Kaşgar’da bitirmiş (1069-1070) ve Karahanlı hakanı Tabgaç Kara Buğra hânlar hânının huzurunda okumuştur. Hâkan, şâirin kalem kudretini beğenerek, ona iltifat etmiş ve kendisini yanına alarak, ona “has hâcib” unvanını vermiştir. Bundan dolayı ismi Yusuf Has Hacib olmuştur.
Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabının (Bkz.[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]) yazarıdır. Kutadgu Bilig 6645 beyitlik bir eserdir. Eser, Allah'a hamd, Peygamber'e ve Dört Halife’ye teşekkürle başlar.
Yusuf Has Hacib, astronomi bilimini öğrenmek isteyenlerin, önce geometri ve hesap kapısından geçmesi gerektiğini söylemiştir: “Aritmetik ve cebir, insanı kemâle ulaştırır; toplama, çıkarma, çarpma, bölme, bir sayının iki katını, yarısını ve kare kökünü alma işlemlerini bilen, yedi kat göğü avucunun içinde tutar. Her şey hesaba dayanır.”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|