19 Ocak 2024, 08:51
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Kutadgu Bilig'in Özellikleri Nelerdir?
Kutadgu Bilig'in Özellikleri Nelerdir?

genel forum sitesi forumadasi.com
Kutadgu Bilig, Mesnevî nazım şeklinde ve arûz vezniyle yazılmıştır. Kutadgu Bilig eseri Türk edebiyatında siyasetname türündeki ilk eserdir. Karahanlı Türkçesiyle yazılmıştır. Eser, içindeki eklerle beraber seksen sekiz başlıktan oluşur. Aynı zamanda altı bin altı yüz kırk beş beyitten ve seksen beş bâbdan oluşur. Eserin kafiyesi kaside şeklinde yapılmıştır. Kutadgu Bilig, İslamiyet’in Türkler tarafından kabulünden sonra ortaya çıkan ilk yazılı eserdir. Türkiye Türkçesine “Mutlu Olma Bilgisi” olarak çevrilmiştir. Eserin özelliklerinden biri, dönemin Karahanlı hükümdarına atfen, 18 ay içinde yazılmasıdır. Kutadgu Bilig’de dört karakter bulunur. Eser beyitler hâlinde yazılmıştır. Kutadgu Bilig’in günümüze ulaşabilen üç tane nüshası bulunmaktadır. Nüshaların adları Herat nüshası, Mısır nüshası ve Fergana nüshasıdır.- Herat nüshası, 1439 yılında kopya edilmiştir. Fatih’in emriyle İstanbul’a getirilmiştir ancak Avusturya elçiliğindeki müsteşar tarafından ele geçirilip Viyana’ya gönderilmiştir.
- Fergana nüshası, bugünkü Özbekistan’da bulunmuş, kitabın dağınık ve karışmış sayfaları tekrar birleştirilerek dikilmiştir ancak bu nüshanın baş ve son kısmı eksiktir.
- Mısır nüshası, 1896 yılında Kahire’de bulunmuştur. Bir kütüphanenin bodrumundaki kitaplar düzenlenirken kitabın dağınık ve kopmuş sayfaları bulunarak tekrar bir araya getirilmiş ve nüsha kaybolmaktan kurtarılmıştır.
Üç nüshanın ikisi Arap alfabesinde, biri Uygur alfabesinde yazılmıştır. Üç nüshanın hepsi de 1942 ve 1943 yıllarında Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanmıştır. Kutadgu Bilig yazıldıktan sonra kitaptan çok az insan istifade etmiş ve kitap unutulmuştur. Aslında Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan kitap, insanlar tarafından çok fazla kullanılmamış ya da okunmamıştır. Daha sonraki yıllarda nüshaları ortaya çıkan kitap, ilk defa Pierre-Amadee Jaubert tarafından 1825 yılında bilim çevrelerine tanıtılmıştır. Kitabın tanıtılması eserin insanlar tarafından ele alınmasını ve incelenmesine büyük katkıda bulunmuştur.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|