Tekil mesaj gösterimi
Alt 21 Ocak 2024, 17:27   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Bâb-ı Âli Baskınının Sonuçları Nelerdir? | 23 Ocak 1913

Bâb-ı Âli Baskınının Sonuçları Nelerdir? | 23 Ocak 1913



Bulgarlar, ordusu ile Çatalca’ya dayanmıştı. Londra’da, Balkan Devletleri ile yapılan görüşmeler Edirne ve Adalar bölgeleri yüzünden sonuçsuz kalmıştı. Büyük Güçler, 17 Ocak 1913’te Sadrazam Sarayı (Bâb-ı Ali)’ye verdikleri bir nota ile Edirne şehrinin Bulgaristan’a ve Adalar’ın da kendilerine verilmesini istediler. Dolmabahçe sarayında, teklifin görüşülmesi için hükümetten ve muhalefetten önde gelen devlet vekillerinin katıldığı “Şûra’yı Umumi” toplandı. 22 Ocak 1913 tarihinde Edirne için yeni bir tasarı şeklini teklif eden yanıt nitelikli notanın yazılmasını kararlaştırıldı. Uzun süredir İttihat ve Terakki yanlıları, iktidarı yıkmak amacıyla tasarlanan darbe için harekete geçtiler. Hükümet darbesi için halkı galeyana getirmek isteyen İttihatçılar henüz bir gün önce sarayda alınan kararları ve Büyük Güçlere gönderilecek olan yanıt niteliği taşıyan notanın hazırlanmadığını bildikleri halde halka karşı Kamil Paşa Kabinesinin, Edirne’yi, Bulgarlara terk etmiş gibi gösterdiler.
genel forum sitesi forumadasi.com
23 Ocak 1923 tarihinde tamda Büyük Güçlerin elçilerine verilecek yanıt nitelikli notalar görüşülmek üzere hükümetin Bâb-ı Âli’de toplandığı gün, Enver Paşa, yanında İttihat ve Terakki Fırkasının ileri gelen öncülerinden sekiz on kişi olduğu halde, fırkanın Nuruosmaniye Şeref sokağındaki merkezinden Bâb-ı Âli’ye doğru yola çıktı. Talat Bey ise İttihatçı birkaç subay ile kılık değiştirerek daha önceden Bâb-ı Âli’de bulunuyordu. İttihatçıların halkı kendilerine çekmek için kullandığı gösteri işe yaramıştı. Enver Paşa ve yanındakilere yol boyunca çoğunluğu çocuk yaşlarda olmak üzere Osmanlı halkı da katıldı. Kalabalık, ellerinde bayraklarla beraber tekbirlerle Bâb-ı Âli’ye doğru ilerledi.

Enver Paşa ve yanındakiler dış hole vardıklarında Sadaret Yaveri Nafiz Bey odasından fırladı ancak baskıncıların ateşleri altında öldü. Harbiye Nâzırının Yaveri Kıbrıslı zade Tevfik Bey de aynı şekilde kurşun yedi. Tevfik Bey tam ölmek üzere iken ateşlediği tabancasıyla İttihat ve Terakki Fırkasını Fedailerinden biri olan Mustafa Necip Bey’i öldürdü. Daha da tahrip yaratmak için holün büyük camlarına ateş açıldı ve böylece camlar yerler üzerine serildi. İttihatçılar, polis komiseri olan Celal Bey’i de öldürerek iç hole girmişlerdi. Nazım Paşa, İttihatçılara bağırarak çıkıştığından dolayı vurularak öldürüldü. Enver Paşa ve Talat Bey kapıyı şiddetle açarak sadrazamın odasını bastılar. Enver Paşa, sadrazama sert bir tavırla milletin kendisini istemediğini ve hemen istifa etmesini söyledi. Bu durum üzerine Kamil Paşa hiçbir şey diyemeden bir kağıt alarak asker tarafından öneri üzerine istifa ettirilmeye zorlandığını padişaha hitaben yazdı. Ek olarak, Enver Paşa ve Talat Bey buna “ahali” (halk) kelimesini de eklettirerek “ahali ve asker tarafında” olarak düzenlenmesini istediler.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı