Tekil mesaj gösterimi
Alt 24 Ocak 2024, 15:38   #3
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Türkiye’de 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı yok
Türkiye, %94,2 okullaşma oranı ile yükseköğretime erişimde dünyada ikinci ülkedir. Ancak son yapılan araştırma raporları ve aktivistlere göre Türkiye’deki ekonomik çalkantının toplumsal faturası derinleşirken, ülkedeki çocukların daha önce görülmemiş oranlarda okulu bıraktığı ve okula gitmediği gün yüzüne çıkıyor. Son iki yılda baş döndüren fiyat artışları nedeniyle bugün Türkiye’de her iki öğrenciden en az birinin yetersiz beslenme sorunu yaşadığı belirtiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilerin analizine göre, Türkiye’de okul çağındaki toplam 1,2 milyon çocuk eğitim sistemine kayıtlı değil. Dolayısıyla mülteciler de dahil edildiğinde okula gitmeyen çocukların sayısının 4 milyondan fazla.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’nın yakın tarihli bir raporu, Ocak 2023 itibarıyla Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci çocukların yüzde 35’inin okula gitmediğini ortaya koyuyor.

Rapora göre Türkiye’de okul çağında 1.124.353 Suriyeli çocuk var ve bu çocukların sadece üçte ikisi okula gidebiliyor. Eğitime erişimi olan kızların yüzdesi, sırasıyla yüzde 49,33 ve yüzde 50,77 ile erkeklerinkinden biraz daha düşük.
  Alıntı