28 Ocak 2024, 22:42
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
29 Ocak Dünya Puzzle Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar
29 Ocak Dünya Puzzle Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar
Dünya Puzzle Günü Tarihi
Bugün bildiğimiz şekliyle bulmacalar oldukça modern bir icat olsa da, kelimeleri alma ve onları yaratıcı bir şekilde kullanma fikri eski Roma zamanlarına kadar uzanır. Ayrıca birbiriyle uyumlu çok sayıda ufak parçadan oluşan bir resmi, bu parçaları kullanarak aslına uygun şekilde birleştirme oyunu olan yapbozun ilk ortaya çıkışı 18. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
genel forum sitesi forumadasi.com
Hatta Milattan önce 2300’lü yıllarda modern bulmacalardan önce labirent çizim bulmacaları, Eski Mısır’da popülerdi.
Yapboz bulmacaları söz konusu olduğunda ise, tarih çok daha yenidir. Artık bir boş zaman etkinliği olarak kabul edilen bu bulmacaların ilk versiyonları, aslında özellikle coğrafya öğrenme ile ilgili eğitim amaçlı kullanılıyordu.
1766 yılında İngiliz haritacı ve gravür tasarımcısı John Spilsbury, çizdiği bir harita üzerinde yer alan ülkeleri keskin bir testere ile sınırlarından ayırmak suretiyle parçalayıp tekrar birleştirmeye çalışmış ve bu sayede ilk yapbozu ortaya çıkarmıştır. Spilsbury’nin tasarladığı bu ilk yapboz, 1820’li yıllara kadar coğrafya derslerinde bir eğitim aracı olarak kullanılmış; fakat daha sonrasında eğlenceli bir oyun şeklini almaya başlamıştır.
1767 yılında ise Haritacı John Spilsbury ilk yapbozu yarattı.
1908’de Bulmacalar, Amerika Birleşik Devletleri’nde tam bir çılgınlık haline geldi. Çapraz bulmacaların daha da yakın bir geçmişi vardır, ancak 1913 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Aslında hikaye, yalnızca New York World’ün editörü Arthur Wynne’nin, dünyada biraz yer kaplamak için bir yola ihtiyaç duyması nedeniyle Noel zamanı civarında gazetesinin ‘eğlence’ bölümünün ortaya çıktığı yönündedir. Bu “Kelime Çapraz Bulmaca” neredeyse bir gecede sansasyon yaratmış ve o zamandan beri yoğun talep görmüştür.
Dünyanın ilk bulmacası, gazeteci Arthur Wayne tarafından 21 Aralık 1913’te New York World Pazar gazetesinde yayınlanmıştır. 1933 yılında Amerika’da Büyük Buhran sırasında, bulmaca satışları haftada 10 milyona yükselerek muazzam bir rakama ulaşmış ve işsizliğin %25’lere tırmandığı bir ortamda, yapboz tamamlamanın vermiş olduğu “başarma” duygusu, insanları motive edici bir unsur hâlini almıştı.
2002’de Jodi Jill, yapbozlardan aldığı zevki paylaşmanın bir yolu olarak Ulusal Bulmaca Günü’nü yarattı. Ortak bir gazete bulmacası yapımcısı ve profesyonel sınav yapımcısı olarak Jodi Jill, özellikle gözlem için sınıf ders planları geliştirdi ve oluşturduğu bulmacaların popülaritesi yıldan yıla arttı.
|
|
Alıntı
|