16 Şubat 2024, 20:37
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Abdurrahman Nafiz Gürman Kimdir? | Türk Asker
Abdurrahman Nafiz Gürman Kimdir? | Türk Asker

Abdurrahman Nafiz Gürman (1882, Bodrum - 6 Şubat 1966), Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 5. Genelkurmay Başkanı'dır.
güncelforumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Askerlik kariyeri
1903 yılında Teğmen rütbesi ile Harp Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl girdiği Harp Akademisi'ni 1906 yılında bitirerek kurmay oldu. Çeşitli birliklerde Birlik Komutanlığı, Tabur Komutanlığı ve Kurmaylık görevlerine bulundu. Afrika Grupları Kurmayı iken, 8 Mart 1919 - 8 Ekim 1919 tarihleri arasında Fransız ve İtalyanlara esir düştü. Esaret dönüşü Akhisar Cephe Komutanlığı ile 1. Kolordu Kurmay Başkanlığı görevlerini müteakip 8 Şubat 1921 tarihinde Anadolu'ya iltihak etti. Çeşitli karargâh ve birliklerde görev yaptı.
1926 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. 1930 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. 1937 yılında Trakya Manevraları'na katıldı. 1940 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile 6. Kolordu Komutanlığı, Korgeneral rütbesi ile 9. Kolordu Komutanlığı, MSB Müsteşarlığı, 4. Kolordu Komutanlığı ve 2. Ordu Komutan Vekilliği, Orgeneral rütbesi ile 2. Ordu Komutanlığı ve Yüksek Askerî Şûra Üyeliği görevlerinde bulundu. 8 Haziran 1949 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından 6 Haziran 1950 tarihinde darbe hazırlığı yaptığı iddiasıyla 15 general ve 150 Albay ile birlikte görevinden alındı ve Yüksek Askerî Şûra üyeliğine atandı. 6 Temmuz 1950 tarihinde Yüksek Askerî Şûra üyesi iken emekli oldu.
Siyasi hayatı
6 Ocak 1961 ile 15 Ekim 1961 tarihleri arasında Kurucu Meclis Devlet Başkanı Temsilciliği yaptı. Günümüzde Güngören, İstanbul'da ve Bayraklı, İzmir'de birer mahalleye ve Bodrum Cumhuriyet Mahallesi, Fatih Kocamustafapaşa ve Cerrahpaşa Mahalleleri sınırları içinde kalan caddelere adı verildi. İstanbul'daki mahalle halk arasında daha çok Merter adıyla bilinir.
Kitapları- Piyadenin Muharebesi
- Piyade Takımının Muharebesi
- Alman ve Fransız Harp Usulleri Arasındaki Fark ve Bizim Bundan Edeceğimiz İstifade
- Piyade Neferi ve Mangası Muharebe İçin Nasıl Yetiştirilmeli
- Piyade Takım ve Bölüğü Muharebe İçin Nasıl Yetiştirilmeli
- 1912-1913 Balkan Savaşında İşkodra Müdafaası
- Büyük Harpte Kuzey Afrika'da Türkler
- İstiklâl Harbinde 1 nci Piyade Tümeni
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|