Yanıt: 20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar
Günümüzde sosyal adalet sorunları
Bugün dünyayı etkileyen başlıca sosyal adalet sorunlarının çözümü ve sosyal adaletin gerçekleşmesi için dünyanın kesişen bir faktörler ağıyla yüzleşmesi gerekir. İşte sosyal adaleti tehdit eden en büyük sorunların örnekleri:
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Irk eşitsizliği
Dünyanın dört bir yanındaki toplumlarda özellikle sistemik ırkçılık, önemli eşitsizliklerle sonuçlanmaktadır. İş fırsatları, barınma, sağlık hizmetleri ve yasal temsilcilik tümü bu sorunla birlikte etkilenir. Irkçı düşünce ve uygulamalara dayalı yargıyı ortadan kaldırmak zorlu bir iştir. Kültürel olarak kökleşmiş ırkçılığı ele almak, sosyal adalet için de gereklidir. Irkçılığın biçimleri ve hedefleri ülkeye göre değişmekle birlikte, etkisi her zaman topluma zararlıdır. İngiltere gibi “en az ırkçı” olarak kabul edilen ülkelerde bile ırkçılık hâlâ yaygın. Bu bölgelerde ilerleme daha da zor olabilir. Çünkü genel olarak nüfus, ırkçılığı gerçek bir sorun olarak görmüyor.
Cinsiyet eşitsizliği
Son tahminler, dünyadaki düzen bu şekilde olduğu gibi devam ederse, cinsiyet eşitliğine ulaşmanın 100 yıl alacağını ortaya koyuyor. Ayrımcılık, yalnızca cinsiyete dayalı olarak kadın ve erkeklerin önyargılı muamelesi nedeniyle gerçekleşmektedir. Cinsiyete dayalı ayrımcılık eğitim ve iş hayatını ve sağlık hizmetlerini etkiler.
Eğitimde eşit olmayan erişim, istihdam eşitliğinin olmaması, iş ayrımı, yasal korumaların azlığı veya yetersizliği, siyasi temsil eksikliği, sağlık ve tıbbi alanda kötü bakım ve din özgürlüğü gibi cinsiyet eşitsizliğinin etkenleri sıralanabilir.
Ekonomik eşitsizlik
Yoksulluğun azaltılması, sosyal adalet savunucuları için temel bir hedeftir. Pek çok alanda ilerleme kaydedilse de, aşırı yoksulluk dünya genelinde bir sorun olmaya devam ediyor. Dünya Bankası’na göre, 700 milyondan fazla insan günde 1,90 dolardan daha az ücretle yaşamını sürdürüyor. 2020 yılı için bu değer “Aşırı yoksulluğun” sınırı olarak kabul edilir.
Dünya Bankası, COVID-19’un ardından 2020’de 40-60 milyon arasında insanın bu sınırın altına düşebileceğini tahmin ediyor. Dolayısıyla ekonomik eşitsizliklerin ele alınmasının sosyal adalet üzerinde büyük bir etkisi olduğu muhakkaktır.
Eğitime eşit olmayan erişim
Çoğu zaman, eğitim, daha iyi iş ve gelir fırsatlarının kilidini açmanın anahtarıdır. Bununla birlikte, iyi eğitime erişim, kızlar da dahil olmak üzere belirli nüfuslar için çok zordur. Güneydoğu Asya ve Sahra altı Afrika gibi bölgelerde hala geniş eğitim eşitsizlikleri var. Düşük gelirli insanlar da genellikle maliyet nedeniyle belirli eğitim fırsatlarından mahrumdur.
İklim değişikliği
Son yıllarda, iklim değişikliğiyle mücadelenin sosyal adalet hedefleriyle uyumlu olduğu ortaya çıktı. Daha sık ve aşırı görülen doğal afetler, kuraklıklar, seller ve daha fazlası, gıda güvensizliğine, çatışmaya ve hastalığa yol açıyor. Daha yeşil teknolojiler geliştirmek sorunun bir çözümü, ancak sosyal adalet endişeleri unutulmamalıdır. Çevre dostu sektörlerde bu yeni işleri kim çalıştıracak? Geçiş sürecinde işini kaybedenler için istihdam erişilebilir olacak mı?
|