Tekil mesaj gösterimi
Alt 24 Şubat 2024, 17:57   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Flower Çiçeklerde Kök Çürümesine Karşı Alınacak Önlemler

Çiçeklerde Kök Çürümesine Karşı Alınacak Önlemler



1. Yanlış Toprak Kullanımı
Her bitkinin suyu iyi süzdüren bir toprakta yetiştirilmesi gerekir. Her bitki için hangi toprağın iyi olduğunu bilmeli ve o toprağı kullanmalısınız. Fakat çiçek toprağına beşte bir oranında ponza taşı karıştırmak faydalıdır.

2. Yanlış Sulama
Gereğinden çok sulamak ya da saksın altından emdirerek sulamak çiçeğe zarar verir. Toprak hafifçe kuruyunca sulanmalı ama saksının altından kalan suyu toprak geri emmemelidir.

3. Kök Üşümesi
Soğuğa dayanıklı salon bitkileri bile sera ortamından çıktıkları zaman ani ısı farkları sebebiyle üşüyebilirler. Bu sebeple çiçekler ani hava değişimlerine maruz kalmamalıdır.

Kök üşümesi tespit edilen çiçeğin toprağı üstten biraz azaltılmalı ve sonra saksı sertçe birkaç yere vurularak saksının yanlarına yapışan toprağın çözülmesi sağlanmalıdır. Soğuk mevsimde çiçek almak risklidir. Yine de alacaksanız toprağını iyice inceleyin.

4. Hazır Topraklar
Güvenmediğiniz yerden hazır toprak almayın. Dinlendirilmeden poşetlenen toprak özellikle ince köklü çiçeklere zarar verir. Bu sebeple toprağı güvendiğiniz yerden alın ve kimyasal değerlerinin iyi olduğundan emin olun.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Topraktan kaynaklı çürümelerde genelde yapılacak bir şey yoktur. Güçlü kökleri olanlar yeniden kök çıkarabilir. Fakat çürümeye yeni başlamış kökleri kurtarabilirsiniz. Üst yüzeyden biraz toprak azaltıp sulamayı bırakın. 8 hafta boyunca toprak tam anlamıyla kurumadıkça sulamayın ve kuruduktan sonra ise çok az miktarda su ile sulayın. Böylece bitkiyi kurtarabilirsiniz.

Bilmediğiniz bir yerden toprak almak zorunda kaldıysanız toprağı dinlendirdikten sonra kullanın. Toprağı en az 3 ay havadar ve güneşli bir yerde saklayın. Gün aşırı alt üst edip biraz sulayın, kurumamalıdır. En az 3 ay, en fazla 1 yıl dinlendirdikten sonra kullanabilirsiniz.

5. Gübre ve Bitki Besini
Salon bitkileri bahçe bitkilerine göre daha hassastır. Suni gübre kullanmamalısınız. Süs bitkileri için özel hazırlanmış bitki besini ve gübre kullanmalısınız. Hata yaptığınızı düşünüyorsanız üstten biraz toprak azaltıp banyoda 5-10 dakika arayla bol su dökerek saksı altındaki deliklerden suyun akmasını sağlayın.

Gübre ve bitki besininden kaynaklı kök çürümesi durumunda bitkinin sağlıklı olan bir bölümünden alarak yeniden köklendirebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Büyüdükçe ağırlaşan (difenbahya, paşa kılıcı, Atatürk çiçeği, devetabanaı, kalanşo, aloe vera gib çiçeklerin köklerinde zamanla çürüme görülebilir. Bunun sebebi bitkinin geliştikçe ağırlaşması ve toprağı, dolayısıyla kökleri sıkıştırmasıdır. Havasız kalan kökler çürümeye başlar. Bunun olmaması için bu çiçeklerin toprağını hazırlarken toprağa dörtte bir oranında ponza taşı karıştırılmalıdır.

Saksıya toprak koymadan önce en alt kısma odun kömürü parçaları koyabilirsiniz. Toprağa gerçek torf koymak da çürümeyi engeller.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı