26 Şubat 2024, 21:32
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
27 Şubat Dünya Kutup Ayıları Gününün Anlam ve Önemi
27 Şubat Dünya Kutup Ayıları Gününün Anlam ve Önemi

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri dolayısıyla nesli bu yüzyıl içinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayıları hakkında farkındalık yaratmak için, her yıl 27 Şubat’ta “Dünya Kutup Ayıları Günü” kutlanıyor.
Bugün sayesinde kutup ayılarının yaşadığı güçlükler, ekolojik krizi ve vahşi yaşamın tükenişini bir kez daha gündeme getirmeye olanak tanıyor. Bunun için de bu masum hayvanların içinde bulunduğu tehlikeyi gözler önüne seren sayılara şöyle bir bakmak yeterli. Mesela geriye kalan kutup ayısı sayısı yalnızca 22.000 kadar. Bu açıdan bakınca kutup ayılarıyla yan yana gelen bu ve benzeri istatistikler, 27 Şubat Kutup Ayıları Günü ve taşıdığı anlama bir boyut daha katıyor.
Kutup ayılarının tabiri caizse çilesi, ilk olarak petrol ve doğalgaz arama çalışmaları ile başladı. Araştırmalara göre dünyanın doğal gaz ve petrol rezervlerinin %13’ü kutup bölgelerinde bulunuyor. Buradan yola çıkarak Kanada ve Amerika başta olmak üzere birçok devlet, Kuzey Kutbu’ndaki Arktik çemberdeki doğal kaynaklara göz dikti. Sonrası ise malum; bölgeyi emin adımlarla tahrip ettiler. Bu süreç, 1970’lerden 2014 yılına kadar yoğun bir şekilde devam etti ancak sonrasında önemli bir azalma sağlandı. Fakat bu süreçte okyanusa saçılan petrol ya da Arktik bölgenin hassas dengesine kazılarla verilen zarar, kutup ayıları için sorun teşkil etmeye başlamıştı. Sonuçta ayıların yaşam alanları alt üst edilmişti bir kere… forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Bu alt üst oluşun sonucunda kutup ayıları ya daralan yaşam alanlarında köşeler kapmaya ya da göç etmeye zorlandı. Göçleri esnasında insan yaşamanın daha sık olduğu bölgelere geldiklerinde onları elinde silahlarla karşılayan şey korkuydu. İnsanlar, dünyanın en güçlü yırtıcılarından biri olduğu için ayıları kendilerine yaklaştırmak istemedi.
Yaşam alanlarından sürülen hayvanlar, bir de öz savunma kisvesi altında bir tür soykırıma uğradı. Araştırmalara göre yalnızca bu göçler değil, postları için öldürülen kutup ayıları da hesaba katılınca geçtiğimiz 50 yılda yaklaşık 50.000 ayı vuruldu. Bu sayı, mevcut kutup ayısı sayısının iki katından daha fazla.
Kutup ayıları bir yandan da iklim değişikliği yüzünden eriyen buzullarla mücadele etmek zorunda kaldı. Tıpkı gaz ve petrol aramaları gibi iklim krizi de ayıların yaşam alanlarının önemli ölçüde azalmasına yol açtı. Arktik’in dünyanın diğer kesimlerine oranla 2 kat daha hızlı ısınıyor olması da bu duruma pek yardımcı olmadı. Üstelik eriyen buzlar, bölgede kutup ayılarının ana besini olan fokların sayısını da azalttı. Böylelikle bu canlılar, hem yaşam alanlarını hem de besinlerini kaybetti.
Kutup ayılarının çektiği zorluklar, küresel bir vurdumduymazlığın ürünü. Ancak tam tersi biçimde küresel bir farkındalık, tüm sorunların çözülmesini sağlayabilir. Bu açıdan bakınca insanlık, yakıp yıkabildiği gibi yeşertip yaşatabilir de…
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|