Osmanlı Beyliği'nin Kuruluş Tarihi ile İlgili Farklılıklar
Osmanlı Beyliği'nin Kuruluş Tarihi ile İlgili Farklılıklar

Osmanlı Beyliği’nin kuruluş tarihi olarak kabul edilen zamanlarda görülen farklılıkların başlıca sebebi konuya netlik getirecek yerel kaynakların bulunmayışıdır. 1300’lere yönelik Osmanlı tarafından kaleme alınan ilk kaynaklar 1410 civarında yazılmaya başlanmıştır. Bu gerçek de yazılan bilginin gerçekçiliğini sorgulatmaktadır.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Üstüne üstlük o döneme dair edinilen bilgilerin çoğu yabancı kaynaklar aracılığıyla bugüne taşınabilme olanağı bulmuştur. Yabancı kaynaklarda da beyliğin tam kuruluş tarihinin yer almaması tarihçilerin çeşitli yorumlamalar yapmasına ve bunun bir sonucu olarak da farklı kuruluş tarihleri, bu tarihlere bağlı teoriler ortaya atmasına sebep olmuştur.
Şu anda ortaya atılmış olan iki büyük teori bulunmaktadır. Bu teoriler kuruluş yıllarının 1299 ve 1302 olduğu yönündedir. Efdaleddin Bey 1299 tarihine o zamana kadar yazılmış olan Osmanlı Devleti’ne dair kaynakları inceleyerek ulaşmıştır. Ne var ki bu bilgiyi sadece tek bir kaynaktan elde etmiş ve değiniliş nedenlerden ötürü buna dair başka bir kaynağa ulaşamamıştır. Tam da bu nedenden ötürü Halil İnancık ise Osmanlı’nın kuruluş yılının 1302 yılı olduğunu savunmuştur. Ayrıca kesin olmayan bir tarihtense Osmanlı’nın güce eriştiği, Koyunhisar Savaşı’nı kazandığı tarihi kuruluş tarihi varsaymak Halil İnancık’a daha mantıklı görünmüştür.
10 Şubat 1914 tarihinde Tarîh-i Osmânî Encümeni başkanlığından Efdaleddin Bey Osmanlı Beyliği’nin bağımsızlık tarihini netleştirmekle görevlendirilmiştir. Efdaleddin Bey ise öncelikle eski tarihi eserlerdeki kayıtları incelemiş ve yaptığı değerlendirmeler sonucu 1299 yılında karar kılmıştır. Bu kararı vermesinde etkili olan kaynak olarak ise Beyâtî Hasan b. Mahmud’un “Câmi’i Cem Âyîn” eseri referans alınmıştır. Bu eserden başvurulan kayıtta bir gün Osman Bey’in başkanlığa seçildiğinden ve bu vesileyle yapılan resmi bir törenden bahsedilir. Fakat tam tarih verilmediğinden basına ilan verirler ve elinde geçerli sayılabilecek yazılı bir kaynak bulunanların Efdaleddin Bey’e ulaşması talep edilir.
Bunun sonucunda Efdaleddin Bey’e az da olsa iki mektup ulaşır ve başka kaynak bulunamadığı bildirilerek bu mektuplardaki kayıtların kabul edilmesi gerektiği sonucuna varılır. Bu tarihin ilan edilmesindeki eminsizlik ve kaynak yetersizliği ise farklı tarihlerin iddia edilmesine sebebiyet vermektedir. Örneğin Halil İnalcık Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihi olarak 27 Temmuz 1302 gününün kabul edilmesi gerektiğini, bu tarihte yapılan Koyunhisar Savaşı’nın Osman Gazi’ye ün ve yetkinlik kazandırdığını savunur. Belirsiz anlatılardan esinlenilerek belirlenen tarihi de eleştirir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|