Osmanlı Beyliği'nin Kuruluş Dönemi Politikaları
Osmanlı Beyliği'nin Kuruluş Dönemi Politikaları

Gaza Politikası
Batıya dönük fetih politikasını benimsemişlerdir. Bu nedenle;- Bizans ile savaşlar yapmışlardır. Bizans ile yapılan savaşlar: Koyunhisar (Osman Bey), Palekanon- Maltepe (Orhan Bey), Sazlıdere ( I. Murat), İstanbul’un kuşatılması (Yıldırım Bayezit)
- Rumeli’ye geçiş ve yerleşme: Rumeli’ye ilk geçiş Çimpe Kale’si alınarak Orhan Bey döneminde yapılmıştır. Sazlıdere Savaşı ile I. Murat Edirne’yi başkent yapmıştır.
- Haçlı Birlikleri ile savaşlar yapılmıştır. Bu savaşlar: I. Murat döneminde Sırpsındığı-Çirmen-I. Kosova’dır. I. Bayezit döneminde Niğbolu Savaşı’dır. II. Murat döneminde Edirne-Segedin Antlaşması, Varna Savaşı ve II. Kosova Savaşı’dır.
- Balkanlarda iskan politikası uygulamışlardır. Temel amaçları, Balkanlardaki Türk nüfusunu arttırmaktır. Bu nedenle;
- Anadolu’daki Tatar ve Türkmenleri fethedilen bölgelere yerleştirmişler,
- Mezhep kavgalarına girmemişler, forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
- Fethedilen bölgenin hukukuna uymuşlar,
- Türk şehirlerinin canlılığını azaltmamışlar,
- Peçenek ve Uzların yardımını almışlar,
- Adaleti sağlamamışlardır.
Anadolu Siyasi Birliğini Kurma Çalışmaları
Beylikleri ele geçirmeye çalışmışlardır. Bu hususta Osmanlı Beyliği’ne katılan ilk diğer Türk beyliği Karesioğulları’dır. I. Bayezit döneminde ise Ramazan ve Dulkadir Beylikleri dışında diğer beylikler ele geçirilerek Anadolu siyasi birliği sağlanmıştır.
Anadolu siyasi birliğini sağlama konusundaki en önemli olay Ankara Savaşı’dır. Fakat sonucunda Anadolu birliği parçalanmış, I. Bayezit Timur’a yenilmiştir. Karesioğulları haricindeki diğer beylikler tekrar kurulmuştur. Osmanlı Beyliği’nde de fetret dönemi başlamıştır.
Devletin Örgütlenmesi
Osman Bey döneminde: Aşiretten beyliğe geçilmiştir ve ilk bakır para basılmıştır.
Orhan Bey döneminde: Divan örgütü kurulmuş, ilk düzenli kara ordusu kurulmuş, ilk medrese açılmış, merkezi eğitim uygulanmaya başlanılmış, ilk gümüş para basılmış, ilk kadılık örgütü kurulmuş ve ilk sancak sistemi uygulanmaya başlanılmıştır.
I. Murat döneminde: Merkezi otoriteyi güçlendirmek için hükümdarlık hanedanın ortak malı olmaktan çıkarılmış, padişah ve oğullarına aittir anlayışı benimsenmiştir. Rumeli Beylerbeyliği kurulmuştur. Tımar sistemi oluşturulmuştur. Anadolu Kazaskerliği, Anadolu Defterdarlığı ve Yeniçeri Ocağı kurulmuştur.
I. Bayezit döneminde: Anadolu Beylerbeyliği kurulmuş, ilk tersane oluşturulmuştur.
Osmanlılarda denizcilik: İlk deniz gücünü Orhan Bey, ilk tersaneyi I. Bayezit, ilk deniz savaşını I. Mehmet yapmıştır.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|