Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde Osmanlı-Bizans İlişkileri (1300-1350)
Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde Osmanlı-Bizans İlişkileri (1300-1350)

Osmanlı Beyliği’nin kısa sürede gerçekleştirdiği hızlı gelişmenin sebeplerinden biri de kurulduğu coğrafyadır. Osmanlı Beyliği, kurulduğu dönemde stratejik hareketlerde bulunmuş, Bizans sınırında kurulmuş olmaktan sosyal ve siyasi olarak faydalanmıştır. Bizans’ta yaşanan taht kavgaları, devletin yönetim ve askeri açıdan zayıflayarak bölgede otoritesini kaybetmeye başladığı bir zamanda kurulan Osmanlı Beyliği, Bizans tekfurlarının merkezden uzaklığı ve başına buyruk hareket etmesinden de faydalanmıştır. Beyliğin kurucusu Osman Bey, ilk zamanlarda babası Ertuğrul Gazi gibi Rum tekfurlarıyla iyi geçinerek Osmanlı Beyliğini güçlendirmeyi amaçlamıştır. Osmanlı Beyliği’nin bulunduğu Bitinya Bölgesi’nde, beyliğin kuruluş döneminde, Bilecik ve İnegöl tekfurları güç sahibidir. Yaylak ve kışlaklar arası geçiş yapmak zorunda olan beyliğin yolu, İnegöl tekfurunun topraklarından da geçmektedir. Bu sebepten Osmanlı Beyliği, sorunlu bir ilişkiye sahip oldukları İnegöl tekfuruna karşı Bilecik tekfuru ile yakın ilişkilerde bulunmayı tercih etmişlerdir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Bu devirde Osmanlılar ve Bizans arasında ilk savaşları olarak da bilinen 1302 yılındaki Koyunhisar Savaşı yaşanmıştır. Bu savaş Rumların ağır mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır. Bu zaferlerinden sonra Osmanlı, Bursa’yı hedef almış ve şehrin iki yanına iki hisar yaptırmıştır. Kuşatma süreci epey zaman almış, bu süreçte Osman Gazi’nin vefatı üzerine kuşatmayı oğlu Orhan Gazi devralmıştır. 1321 yılında Mudanya’nın fethiyle de başkentle iletişimi kesilen Bursa tekfuru, 1326 yılında şehri teslim etmiştir. Bursa’nın fethinden aldığı cesaretle rotasını yeniden İznik’e çeviren Osmanlı Beyliği, Maltepe civarlarında Palekanon Savaşı ile Bizans ordusunu ağır bir yenilgiye uğratır.
Bu savaştan sonra bölge tekfuru umudunu kaybeder ve 1331 yılında şehir Osmanlı hakimiyetine girer. İznik, Osmanlı Beyliği için yeni bir üs haline gelir. 1337 yılında İzmit’in fethedilmesini 1345 yılında Karesioğulları Beyliği’nin alınması izler ve Osmanlı hedefini Rumeli’ye doğrultur. Osmanlı’nın Bizans’ta saltanat işlerine karışması ve Kantakuzenos’a tahta geçmek konusunda ve Sırp işgaline karşı ettiği yardımlar sonucu Çimpe Kalesi’ni alması da Osmanlı’nın kuruluş döneminde yaşanan önemli olaylardandır. Osmanlı Beyliği kısa sürede hızlı bir yayılım politikası izlemiş ve birçok stratejik coğrafyayı kendi sınırları içine katmıştır. Bu fetihler, onun beylikten devlete geçiş sürecinde de etkilidir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|