Bilimsel Yöntemin Gerekliliği
Bilimsel Yöntemin Gerekliliği

İnsanlar içinde yaşadıkları fiziki ve sosyal çevreleri tanımak isterler.
Bu istek insanların çevrelerini gözlemleyerek bilgiler elde etmesine yardımcı olur. Ancak bu bilgiler dağınık gözlemler sonucunda elde edilmiş, sistematik olmayan bilgiler bütünüdür. Çünkü günlük algılarımıza dayanarak elde edilen bilgiler öznel ve dağınıktır. Tecrübelere ve sezgilere dayanır. Oysa toplum bilimlerinde kullanılacak bilgilerin gözlem ve deney verileriyle kesinleşen ve parçalardan anlamlı bütünlere dönüştürülebilecek bilgiler olması gerekir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Gündelik dilde yöntem, belirli bir amaca ulaşmada kullanılan yolların tümü olarak tanımlanır. Bilimsel yöntem ise bilimsel araştırma ilkelerinden ve tekniklerinden yararlanılarak bilgiyi elde etmede kullanılan sistemli yolları ifade eder.
İnsanlar için en güvenilir bilgi elde etme yolu bilimsel yöntemdir. Bilimsel yöntem zihinsel, düşünsel bir olgunlaşma, değişme ve yenileşme sağlar. Bilimsel araştırma birçok yöntemi ve tekniği içine alan sistemli bir veri toplama sürecidir.
Bilimsel yöntemi Bertrand Russell (Bertrand Rasıl) şu basit fakat öğretici örnekle açıklar:
“Ateş yakar.” diyen insan, birkaç defa bir tarafını yakmışsa bilimsel bir yöntem gözetmiştir. Çünkü hem gözlem hem de genelleştirme aşamalarından geçmiştir. Buna rağmen bilimsel tekniğin gerektirdiği vasıtalardan yoksundur. Bilimsel araştırmalarda kullanılan yöntem ve tekniği birbirine karıştırmamak gerekir. Genel olarak yöntem, araştırmalarda izlenen yol, teknik ise veri toplamada kullanılan araçlardır.
Bilimsel yöntemi hangi tipte olursa olsun bir olaya uygulamak için şu iki şartın var olması gerekir:- Olayların sonuçları doğrudan doğruya gözlemi yapılabilir nitelikte olmalıdır.
- Olayın gelişmesinde bir düzen olmalıdır.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|