Tekil mesaj gösterimi
Alt 04 Nisan 2024, 00:32   #1
JConsult
Regex - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Thumbs up ForumAdası: Gelişmiş ve Modern İçerik Koruyucu Aktif!

ForumAdası: Gelişmiş ve Modern İçerik Koruyucu Aktif!

Merhaba,

2015 yılında vBulletin için yazılmış template modification dediğimiz şablon değişiklikleri daha fazla erişilebilir durumdayken ben de JavaScript kodu olarak yazılmış bunlardan birini alıp vBulletin eklentisi olarak kodlamıştım. Ancak kodun .js kısmına dokunmamıştım. Buna da “rgxsecure” adını vermiştim. Tabii 2015 yılında JavaScript bilgim de şimdiye kıyasla daha düşük düzeydeydi, bu yüzden kodun işlevini sadece eklenti kodunun içine atıp vB seçeneklere menü ve birkaç seçenek eklemiştim. Teknik yönetici olarak bulunduğum ya da vBulletin teknik desteği verdiğim hemen her forumda kuruludur. Varsayılan .js kodunun üzerine eklediğim eklentide sadece kodu ziyaretçilere kapsatmanın dışında belirli bir gönderi sayısının altındaki üyeler için de kısıtlama getirme özelliği bulunuyordu. Ancak bu kod, oldukça basit bir şekilde sadece mouse ile sağ tıklamayı engelliyordu.

Yaklaşık 1 haftadır hastayım. Artık test yapılmasa da bence koronayım ama ayakta geçiriyorum, tabii evde geçiriyorum. Bugün de can sıkıntısından aklıma esti; buna bir el atayım dedim.

Eski .js kodundan küçük bir örnek;

Kod:
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}}
Koda bakar bakmaz dedim ki; IE4 ne lan? Bildiğin Internet Explorer 4 varken -yani dedemin zamanında- yazılmış. Bunu neresinden tutsan elinde kalır, sağını solunu da düzeltemezsin. Sil, sil baştan yazacaz. Bak bunu burdan alın!

Şaka bir yana; kodu tamamen silip sıfırdan yazdım. Yeni kodu elbette burada paylaşmayacağım, eklenti içeriğiyle birlikte ForumAdası'na özgü olarak yazıp entegre ettim. Yeni varyasyonda modern JavaScript uygulamalarında yaygın olarak kullanılan addEventListener gibi methodlar kullandım. Bu sayede daha temiz ve modüler bir yaklaşım elde ettim.

---

Şöyle dediğinizi duyar gibiyim;

Evet, biraz kaptırınca hiçbir şey anlamamış olabilirsiniz. Fazlasıyla teknik bir yazı olmaya doğru gidiyordu ve ben de öyleyse "Alırız!" diyorum ve baştan alıyorum.

---

Yıl olmuş 2024, maalesef hâlâ burayı konu çalma deposu gibi kullanan bir güruh arkadaşımız var. Peşin peşin diyorum ki, arkadaşlar artık günümüzde özgün makale elde etmek bile çok kolay. Girin chat.openai.com'a, ücretsiz bir üyelik oluşturun ve ChatGPT 3.5'e istediğiniz konu başlığında makale yazdırıp takıldığınız, yöneticisi ya da sahibi olduğunuz foruma konu açın. Hâlâ köklü ve otoriter platformlardan konu araklamaktan vazgeçin. Diyeceğiz ama kime diyoruz? Bu yüzden forumdaki eski usul çalışan sağ tıklama yasağını biraz geliştirdim.
  • Sağ tık
  • Metin seçimi
  • Kopyalama/yapıştırma
  • Görüntü sürükleyerek (ç)alma
  • Bazı klavye kısayol tuşları (mesela Einstein arkadaşlar CTRL+U ile kaynağa da bakamayacaklar artık)
gibi özellikler ziyaretçiler ile belirli bir etkileşim göstermemiş üyelerimiz için yeni yazdığım JavaScript kodu ile tamamen engellendi.

Akşamüstü @[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] ile yaptığımız kullanım testleri gayet olumluydu, ancak ufak tefek inceleme ve geliştirmeler arka tarafta devam edecek.

Örnek hata mesajları;

Admin kontrol paneli tarafında ise zaten ForumAdası'na özel yazıldığı için geliştirici modda düzenlemeleri, iyileştirmeleri, ekleme ve çıkarmaları kendim yaparım diye çok bir opsiyon sunmadım. Eski eklentiden sadece mesaj kısmını senaryoya göre kendisi ürettiğinden orayı kaldırıp şöyle basit bir arayüzü var;

Dip Not: Eklentiyi teknik yönetici olarak bulunduğum, teknik destek verdiğim ya da rica edecek başkaca forumlarda kullanılması için dağıtmayı düşünmüyorum. Bu konuda kimse gönül koymasın lütfen. İleride biraz daha geliştirip, XenForo'daki eklenti gibi kullanıcı izinlerine göre vs. özelleştirilebilecek şekilde admin panelini de kodlayarak kullanıma hazır hale getirirsem vBulletin.org'da yayınlarım. O zaman da kimse demeden diğer bulunduğum, teknik yönetici olarak görev aldığım veya destek verdiğim forumlara kurarım. Zaten dedemin zamanındaki IE4 için koşul kodları falan olsa da, bu kadar gelişmiş olmasa da eski versiyon da sorunsuz çalışıyor.

Burada aslolan bizim bu önlemleri geliştirip, modernize edip almamız değil; birilerinin de durumdan vazife çıkarıp artık buradan konu çalmayı bırakması diye düşünüyorum. Gerçi huylu huyundan vazgeçmez, bu işlerin sonu gelmez ama biz yine de hatırlatmış olalım; uslu bir çocuk olabilirseniz, belki şirinleri bile görebilirsiniz. ^^

Son olarak; amacımız ForumAdası'nın varlık değerini, buradaki paylaşımları ve dahi yeni açılacak konuları korumak. Jean-Paul Sartre'ın en sevdiğim sözlerinden olan; “Emek, en yüce değerdir.” ile bitiriyorum.

• When injustice becomes law, resistance becomes duty.
  Alıntı