Anayurdu Japonya olan ortanca çiçeği, 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı gövdeli bir süs bitkisidir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Ortanca bitkisi, yetiştiği toprak bileşenlerine göre farklı renklerde çiçek açar. Ortancanın 70 civarında farklı türü vardır. Ortanca ilk kez Japonya’da keşfedilmiştir. Güney Asya’dan, Amerika’ya kadar her yerde yetişiyor. Suyu çok seviyor. Bu bitkiyi bol bol sulamak gerekir. Ortanca bitkisinin çiçeklerinin rengini topraktaki alüminyum iyonları belirliyor. Ortanca ilkbaharın başından, sonbaharın sonuna kadar çiçek açıyor. Ortanca çiçekleri bir önceki sezonun sürgün başlarından fışkırıyor.
Özellikle nemli yerleri seven ortancalar, uygun toprak ve bol su ile rengarenk, coşkun çiçekler veren, masalsı güzellikte bitkiler. Özellikle küme halinde yetiştirdiklerinde, ilkbahar başından, sonbahar aylarına kadar görsel bir şölen sunuyor.
Ortanca Bitkisinin Bakımı
Doğru bakımla ortancalarınızın ömrünü uzatın. Ortancalar toprağın asit değerine göre renklenirler. Toprak kireçliyse pembe beyaz; asitliyse mavi olurlar. Ortancanızı budamak için, ilkbaharda yeni sürgünlerinin çıkmasını bekleyin. Sonbaharda çiçeğini budarsanız, kışın bitkinin donmasına neden olabilir.
Ortancanız için hazırlayacağınız toprağa, elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kağıdının parçaları, büyükbaş hayvan gübresini harmanlayıp ekleyin. Bu şekilde toprağın asit oranını ayarlayıp, mor ve mavi açmasını sağlayabilirsiniz. Toprağınız asitliyse, pembeleştirmek için, kireç serpin. Ortancalar, nemi sevdikleri için, susuz bırakmayın. Aksi takdirde dalları bükülür ve solmaya başlar.