Tekil mesaj gösterimi
Alt , 23:46   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Ataç 22 Nisan Dünya Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

22 Nisan Dünya Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar

Dünya Günü Nedir? Dünya Gününün Tarihçesi
22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında Dünya Günü’nün kurucusu olarak bilinen Amerikalı aktivist John McConnell tarafından, çevrenin korunmasına verilen desteği göstermek, dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
forumlar, güncel forum sitesi forumadasi.com
Barış aktivisti John McConnell, 1969’da San Francisco’daki bir UNESCO Konferansı’nda Dünya Günü kutlamaları tarihi için ilk kez 21 Mart 1970 ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı gününü önermişti. Daha sonra Kuzey yarım kürede ilkbaharın ilk günü ve gece gündüz eşitliğinin yaşandığı bu gün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U Thant tarafından imzalanan bir bildiriyle onaylandı.

Amerika Birleşik Devletleri Senatörü Gaylord Nelson, Kaliforniya sahilinde meydana gelen ve 3500’den fazla kuş ölümüne sebep olan 1969 Santa Barbara petrol sızıntısının yol açtığı yıkımı gördükten sonra Dünya Günü fikriyle 22 Nisan 1970’te ülke çapında bir çevre öğretimi yapılması önerdi.

Genç bir aktivist olan Denis Hayes’i kampüs eğitimlerini organize etmesi için Ulusal Koordinatör olarak işe aldı. Nelson ve Hayes, etkinliği “Dünya Günü” olarak yeniden adlandırdı.

1970 Dünya Günü, Amerika’da, zenginler ve yoksullar, şehir sakinleri ve çiftçiler, iş dünyası ve işçi liderlerinin desteğini alarak nadir bir siyasi uzlaşmaya sebep oldu.

22 Nisan 1970’teki ilk Dünya Günü, çevreye verilen zararı protesto etmek için yürüyen 22 milyon Amerikalı tarafından kutlandı. Bu olay, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı’nın kurulmasına ve bir dizi çevre mevzuatı geçirilmesine yol açtı.

1990 yılına yaklaşırken, bir grup çevre aktivisti, gezegen için bir kez daha büyük bir kampanya düzenlemek üzere Denis Hayes ile temasta bulundu. Bu kez Dünya Günü, 141 ülkede 200 milyon insanı harekete geçirerek ve çevre sorunlarını dünya sahnesine taşıyarak küreselleşti. Dünya genelindeki bu destek Rio de Janeiro’daki 1992 Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi’nin yolunu açmaya yardımcı oldu. Ayrıca, Başkan Bill Clinton, Dünya Günü’nün kurucusu olarak oynadığı rol için, Senatör Nelson’a ABD’deki sivillere verilen en yüksek onur olan Başkanlık Özgürlük Madalyası’nı vermesini istedi.

2000’li yıllar yani Milenyum yaklaşırken Hayes, başka bir kampanyaya öncülük ederek, küresel ısınma sorunu ve temiz enerji için çalışmalar başlattı. 184 ülkede 5.000 çevre grubu ile internetin gücünden yararlanarak yüz milyonlarca insana ulaşan rekor sayıdaki küresel ve yerel katılımları organize ederek etkinlikler ve kampanyalar düzenledi.

İlk etkinlikten 30 yıl sonra, 2000 Dünya Günü’nde Hayes, dünya liderlerinden dünyanın dört bir yanındaki insanlar için küresel ısınma ve temiz enerji konusunda hızlı ve kararlı eylemler gerçekleştirmesini istedi.

Bugün Dünya Günü, her yıl bir milyardan fazla insan tarafından küresel, ulusal ve yerel politika değişiklikleri oluşturmak için bir eylem günü olarak kutlanan dünyadaki en büyük bağımsız tören olarak kabul edilmektedir.

Günümüzde iklim değişikliğinin tahribatları her geçen gün daha belirgin hale geldikçe, temiz bir çevre için mücadele artan bir aciliyetle devam ediyor. İklim krizimizin farkındalığı arttıkça, tüm dünyada etkin bir seviyeye ulaşan sivil toplum seferberliği de artıyor. 2015’te Paris Anlaşması’nın kabul edilmesinin ardından düşük eylem seviyesinden hayal kırıklığına uğramış ve uluslararası çevresel uyuşukluktan bıkmış olan dünya vatandaşları, gezegenimiz ve halklar için çok daha fazla eylem talep etmek için ayağa kalkıyor.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı