Ulusal egemenlik, devlet gücünün bir niteliğidir. Devletin iç uygulamalarda egemen olması, uluslararası hukukta da bağımsız, özgür bir gücü ifade etmektedir. Yani milletin kendi kendisini yönetmesi, kendini yönetecek kişi ve kurulları seçmesi anlamına gelir. İç görünüşü ile egemenlik, demokratik rejimin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu ifade eder.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Egemenliğin milletin elinde olması demek, yönetimin başındaki kral, hükümdar, padişah egemenliğinin sona ermesi demektir. Millet soyut bir kişi oluğu için, iradesini temsilcileri kanalıyla kullanması söz konusudur. Ulusal egemenlik ilkesi, aynı zamanda temsili demokrasinin eksiksiz, kusursuz, en net bir biçimde kullanılmasını gerektirir.
Ulusal egemenlik anlayışının devlet hayatımıza kazandırılmasını sağlayan, onu kamu hukukunun temel bir ilkesi haline getiren Atatürk olmuştur. O, daha Anadolu'ya ayak basar basmaz bu fikir ve ideali gerçekleştirmek kararı ile hareket etmiştir.
Atatürk'ün, daha 21-22 Haziran 1919'da yayınladığı Amasya Genelgesi'nde:
"Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır." yargısıyla ulusal egemenlik esasına dayanan hükümet fikrinin ilk tohumu atılıyordu.