Tekil mesaj gösterimi
Alt 02 Haziran 2024, 09:34   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Saat Varna Savaşı Nedir? | 10 Kasım 1444

Varna Savaşı Nedir? | 10 Kasım 1444



Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamasında karşı karşıya geldiği zorlu dönemlerden biri olan 1443-1444 Bunalımı, ve bu bunalıma son veren bir savaştır Varna Savaşı. Bu savaş Osmanlılı insanları Balkanlar’dan çıkarmak, atmak için Avrupa’da edinilen Haçlı bağlaşması ile 10 Kasım 1444 tarihinde gerçekleşmiştir. Varna Savaşı Bulgaristan’ın doğusunda yer alan Varna şehrinin yakınlarında cereyan etmiştir ve Osmanlı Devleti’nin yaşadığı en önemli harplar arasında sayılır. Ayrıca Varna Savaşı, İstanbul’un Fethi‘nden önce yapılan son Haçlı savaşı olarak da bilinir. Bu savaş ile birlikte Osmanlı Devleti’nin Balkanlar üzerindeki hakimiyeti belirlenmiştir.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Macaristan ve Polonya Kralı ile 12 Temmuz 1444 tarihinde imzalanan Segedin (Szeged olarak da bilinir) Barış Antlaşmasını imzalayan II. Murad tahtını 12 yaşında olan oğlu Mehmet’e devretmiştir ve II. Murad Manisa’ya çekilmiştir. Polonya ve Macaristan, Osmanlı Devleti’ne 1 Eylül 1444 tarihinde savaş ilan etmiştir. Bu savaş Haçlı Devletleri ve Osmanlı Devleti arasında gerçekleşmiştir. Haçlı Ordusunun komutasında Kral I. Ulászló vardır. Osmanlı Ordusunun komutasında ise II. Murad vardır. Savaşa katılan Balkan devletleri Transilvanya, Töton Şövalyeleri, Eflak Prensliği, Papalık Devleti, Lehistan Krallığı, Litvanya Büyük Dükalığı, Macaristan Krallığı, Boğdan Prensliği, Hırvatistan Krallığı ve son olarak Bulgaristan’dır. Varna Savaşı’nın sonunda ise Osmanlı Devleti galip gelmiştir. Varna şehrinde kazanılan bu büyük zafer, Papalık ve Avrupa’nın Osmanlı insanlarını Balkanlar’dan atma arzularını ve özlemlerini boşa çıkardı. Türklerin çok uzun yıllar daha bu topraklarda hakimiyetinin olmasına neden oldu.

Gerçekleşen Varna Savaşı’nda II. Murad’ın lider ve üstün kişiliği savaşın kazanılmasında büyük rol oynamıştır, bu savaş özellikle de uygulanan farklı savaş taktikleriyle ilgi çekmektedir. Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı‘nda yenilgisi ile başlayan güçlüksüz döneminin yarattığı sarsıntılar, devlet içinde bölünmeler gerçekleşen Varna Savaşı’nın ve İkinci Kosova Savaşı‘nın zaferleri ile sona ermiştir. Osmanlı Devleti bu savaşlardan sonra Anadolu ve Rumeli’ye hakim olmuştur. Sonuç olarak Varna Savaşı en çok Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki geleceğini belirlemesiyle önem kazanmıştır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı