Tekil mesaj gösterimi
Alt 08 Haziran 2024, 01:34   #5
Çevrimdışı
Avatarsız Forum Üyesi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yanıt: Kutsal Kitap (Tevrat-Zebur-İncil) Okuyorum

Alıntı:
Luka34_tr kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster
Günümüz (Ortodoks) Yahudiliği içerisinde standart olarak kabul edilen takvime göre
Hodeş tov! Yeni Ay içerisine giriyoruz!

Bu sıralar yani 7 Haziran ve 8 Haziran, Yeni Ay oluşumunu gözlemlemek için ideal günlerdir. Kutsal Kitap'ın esas aldığı hesaplama, ayın gökyüzündeki evreleridir, ay içerisindeki günleri de böyle sayarız yani ay takvimine bakarız.

Aşağıda gördüğünüz hilalin oluşumu, Yeni Ay'ın başlangıcıdır. Peki sizin bölgenizde/şehrinizde de (7 Haziran ya da 8 Haziran tarihinde) yeni ay göründü mü?



Ay takvimi ile güneş takvimi ile aralarında 11 günlük fark bulunur.

Hillel II zamanında, dünyanın birçok coğrafyasına dağılmış, İsrail coğrafyasıyla bağı bulunmayıp Yeni Yıl gözlemi & hesabı yapamayan ve güneş takvimine maruz kalan Yahudilerin ortak bir takvimi olması için, bu ay takvimine, 19 yıllık döngü içerisinde, yedi kez yani sırasıyla üçüncü, altıncı, sekizinci, on birinci, on dördüncü, on yedinci ve on dokuzuncu yılına -artık/fazla ay- ilave edilerek, eksik günlerin güneş takvimine göre telafi edilmesine karar verilir.

İşte günümüzde Yahudiler arasında standart/genel geçer kabul edilen bu daimi-sabit Ortodoks Yahudi takvimini esas alanlara göre, Dördüncü Ay'a girmiş bulunuyoruz/girmek üzereyiz.

(Torah'yı uygulayan Hristiyanlar arasında da bu standart hale getirilmiş takvimi kullananlar olduğu gibi, Kutsal Kitap'a uygun olarak, İsrail topraklarındaki arpa başaklarının hasat edilebilir, olgun hale geldiği zamanı (Aviv & Aviv ayı) (Mısır'dan Çıkış 34:18; Mısır'dan Çıkış 12:1; Levililer 23:4-21; Levililer 2:14; Mısır'dan Çıkış 9:31-32), Yeni Yıl başlangıcını sayanlar da vardır.

Örneğin, resmi-standart takvimi esas alanlara göre 15 Eylül 2023 Yeni Yıl'ın başlangıcıyken, Kutsal Kitap'ın standartlarına göre geleneksel hesaplama yapan gözlemcilerden bazılarına göre ise asıl dini Yeni Yıl, 3 Aralık 2023'te ya da bir başka gözlemci gruba göre ise 6 Mart 2024'te başlamıştır. Günümüzde, bütün bu gözlemler, fotoğraf ve videolar ile kaydedilerek, kurumlar/gruplar aracılığıyla ilan edilir.

Yani Yeni Yıl ve dolayısıyla hangi günlerin hangi bayramın günleri olduğu, kaçıncı aya girdiğimiz meselesi, bağlı olduğunuz topluluğa, taklit ve takip ettiğiniz gözlemcilere göre değişiklik gösterebilir.)

Dördüncü ay, oruç aylarından bir tanesidir.

"Her Şeye Egemen RAB (YHVH ) bana yine seslendi: Her Şeye Egemen RAB (YHVH) diyor ki, "Dördüncü, beşinci, yedinci ve onuncu ayların oruçları Yahuda halkı için sevinç, coşku dolu mutlu bayramlar olacak. Bu nedenle gerçeği ve esenliği sevin." (Zekeriya 8:18-19)

Dördüncü ayın, özellikle dokuzuncu günü oruç tutmak, teşuva (tevbe) yapmak dahil, kendimiz üzerinde düşünmek için önemli bir gündür.

Dördüncü ayın dokuzuncu günü Yeruşalayim'in (Kudüs) düşüşünün başlangıcı ve İsraillilerin sürgüne gönderilmesi (2. Krallar 25:1-7; Yeremya 39:1-7; Yeremya 52:5-11).

Konu Luka34_tr tarafından (08 Haziran 2024 Saat 12:06 ) değiştirilmiştir.
  Alıntı