Yanıt: Kıskançlık sevgi göstergesi midir?
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur.
Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir. Kişide sağlıksız bir muhakeme yapısının varlığına, bazen de karşısındaki kişiye duyulan güvensizliğe işarettir.
Peki nedir kıskançlık?
Elindekini kaybetmekten ya da başkasına kaptırmaktan korkma veya bir başkasında olanın, kendisinde de olması gerektiğine inanma sonucu ortaya çıkan duygudur. Kıskançlık içinde aşırı sahiplenme ve aidiyet duygularını da barındırır.
Kıskançlık duygusu ilk ne zaman ortaya çıkar?
İlkel bir duygu olan kıskançlık, çocukluğun on sekizinci ayıyla, otuzaltıncı ayı arasında gelişmeye başlar. Davranış bozukluğu arasında sayılan kıskançlığın temelinde, kişinin kendisine güvenmemesi yatar. Kişide kıskançlıkla birlikte, özgüven eksikliği, ruhsal bunalım, depresyon, kaygı bozukluğu gibi problemler de görülebilir. Gerçek sevgide güven, hoşgörü, karşısındakinin ihtiyaçlarına karşı hassasiyet ve denge vardır.
Kıskançlığın yaptırdıkları?
Aldatılma konusunda takıntılı düşünceler geliştiren kişi, karşısındakini sürekli izleme, sorgulama, kontrol etme, tuzaklar kurma, kısıtlama, misilleme, cezalandırma gibi eylemler sergiler. Kıskançlık aslında başka rahatsızlıkların bir göstergesidir.
Her insan kıskanır mı?
Her insan kendine göre bu duyguyu yaşar. Ancak duygunun yoğunluğu, şiddeti, davranış kalıpları, ortaya çıkardığı etki farklılık gösterir. Çünkü her insanın dünyayı algılama ve yorumla şekli kendisine özeldir. Kıskançlık duygusunu kimimiz dengede tutmayı başarabilirken, kimimiz de karşımızdakine ciddi zararlar verecek yoğunlukta yaşar. Aslında toplumda kıskançlığın kötü bir duygu olduğu kabul edilir, ancak kimse kıskanç olduğunu kabul etmek istemez.
Kıskanmanın temel nedenleri arasında; öz güven eksikliği, başkalarını gözünde büyütme, kendini değersiz görme ya da kendi değerinin farkında olmama, kontrol etme arzusu, kendine güvenmeme, öfke, suçlama, yetersizlik gibi nedenler sayılabilir.
Sonuç olarak kıskançlık, kişinin iç dünyasından kaynaklanan nedenlerle abartılı, çarpıtılmış algılardan ve yorumlamalardan kaynaklanır.
Kıskançlık duygusu yok edilir mi?
Kıskançlık yaşayan kişiler, kaybedeceklerini düşünerek kendilerini değersiz, önemsenmeyen, sayılmayan ve sevilmeyen bir insan gibi hissederler. Kıskanan kişinin amacı ilişkiyi korumak ve sürdürmekten, sağlıksız kıskançlık hissiyle davranış geliştirip; gizlice öç alarak, küserek, ilişkiyi keserek ya da tehdit ederek hatta zor kullanarak hem kendilerine hem de ilişkilerine zarar verirler.
Çok küçük yaşta geliştirilen kıskançlık duygusu yok edilemez ancak, yönetilip kontrol altında tutularak; kişinin sağlıklı ilişki yaşaması sağlanabilir. Bunu başarmanın ön şartı ise kişinin kıskançlık duygusunun farkında olması ve kıskandığını kabul etmesi gerekir.
Alıntı
İnsanı farklı yapan affettikleri, güçlü yapan sabrettikleri, kendisi yapan da vazgeçtikleridir.
|