Tekil mesaj gösterimi
Alt 25 Ağustos 2024, 17:37   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Pati Hayvanlar Kendilerini Nasıl Korurlar?

Hayvanlar Kendilerini Nasıl Korurlar?



Hayvanların kendilerini düşmanlarından korumaları için birçok yolları vardır. Kimisi kuvvetlerini kullanarak savunur, kimisi kaçar, kimisi fena koku çıkararak düşmanını kaçırır; hatta, opossum gibi bazıları da ölü taklidi yapar.
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Hayvanlar silahlarını başlıca iki maksat için kullanır. Bir kısım hayvanların silahı kendilerini korumaya, bir kısmınınki de avlarını yakalayıp öldürmeye yarar.

Bir kısım hayvanlar kendilerini boynuzlarıyla korurlar. Gergedan, sığır cinsi hayvanlar, geyikler, koyun vs. bunlardandır.

Et yiyen hayvanlardan çoğunun kuvvetli pençeleri, sivri tırnakları vardır. Karınca yiyenin tırnakları o kadar keskindir ki, bir yaban kedisini bir pençede öldürebilir. Kedi ailesinden olan hayvanların çoğu ihtiyaç olmayınca, tırnaklarını pençelerinin içine sokabilirler. Böylece, tırnaklar, onların yürümesine engel olmaz.

Başka bir kısım hayvanların ayakları da toynaklıdır. Bunlar düşmanlarına ön veya arka ayaklarıyla vururlar. Atlar, katırlar kuvvetli çifteleriyle tanınmıştır. Kurtların hücumuna uğrayan geyikler de, kimi vakit kaçacağına düşmanına ön ayağıyla vurup onu kaçırmaya bakar.

Birçok hayvanların en Öldürücü silahlarının başında dişleri gelir. Kurt, aslan, kaplan gibi hayvanlar çok kuvvetli dişleri sayesinde avlarını parçalarlar. «Babun» denen maymunların dişleri o kadar keskindir ki bir parsı öldürebilirler. Ayıların da kuvvetli dişleri vardır.

Bazı hayvanların kimyasal silahı vardır. Bir çeşit kelebekler fena lezzetli oldukları için, kuşlara yem olmaktan kurtulurlar. Bazı kurbağaların çıkardığı sütlü bir sıvı köpekleri hasta eder, hatta öldürür. Kokarcanın fena kokusu da düşmanlarını kaçıran bir silahtır. Bu silahın etkisi yalnız kokusuyla da kalmaz, kokuyu saçarken çıkan tanecikler düşmanının gözlerini de yakar.

Kaçmak da bir korunma yoludur.
Geyik, ceylân gibi hayvanlar çok hızlı koşmaları sayesinde düşmanlarından kurtulabilirler. Bunların hızı saatte 70 km. yi bulur, bu hızla oldukça uzun zaman koşabilirler. Tavşanlar da hızlı koşar, zikzaklı koşmaları yakalanmalarını büsbütün güçleştirir. Kuşlar uçarak kaçar.

Dikenler, kabuklar da bir kısım hayvanların korunma yollarından biridir. İstiridye, midye gibi deniz hayvanları, salyangozlar kabuklarıyla korundukları gibi, kaplumbağanın korunma aracı kabuğudur, kirpinin de dikenleridir. Kirpinin derisi dikenlerle kaplıdır, bir tehlike karşısında kalınca tortop olur, düşmanının keskin dişlerinden korunur. Karşılaştığı tehlike ne kadar büyük olursa kirpi o kadar büzülür. Üstelik dikenler derisine çok gevşek tutturulmuştur; bu yüzden, bu sivri dikenler hemen kopar, dokunana batar.

Hayvanlardaki başka bir korunma yolu da renk değiştirmedir. Bazı yılan, geyik, kuş, böcek gibi hayvanların rengi yaşadıkları çevreye öylesine uygundur ki kıpırdanmadan dururlarken bunlar uzaktan seçilmez. Bazı böcekler doğrudan doğruya bitkilerin bir parçası gibi görünürler. Birçok kelebekler bitki yaprağına benzer. Bazı hayvanlar da düşmanlarını şaşırtmak için renk değiştirebilirler. Bunların en tanınmışı bukalemundur. Bir çeşit balık da yaşadığı çevreye göre rengini değiştirebilir.

Renk hayvanların yalnız korunması için değil, avlarını kolayca yakalaması için de faydalıdır. Beyaz kutup ayısı yaşadığı çevrenin beyazlığı içinde güç seçilir. Aslanın rengi yaşadığı bozkırların rengine uygundur.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı