Tekil mesaj gösterimi
Alt 28 Temmuz 2022, 10:52   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Sabahattin Ali | Kürk Mantolu Madonna Kitap Tanıtımı

Sabahattin Ali | Kürk Mantolu Madonna Kitap Tanıtımı



Kürk Mantolu Madonna Kitap Özeti

Ünlü yazar Sabahattin Ali’nin en etkileyici romanlarından birisi olan Kürk Mantolu Madonna kitabında hüzünlü ve dramatik bir aşk öyküsü anlatılmaktadır. Kürk Mantolu Madonna bir aşk romanı olmasının yanı sıra, konusunda hayata dair olan derin psikolojik tahlillerde içermektedir. Romanın baş karakteri olan Raif Efendi’nin yaşadıkları ile insanların yaşadıkları topluma yabancılaşmaları ve kalabalık içerisinde nasıl yalnız bir hayat sürdükleri çarpıcı bir şekilde gösterilmektedir.

Roman Rasim’in işsiz kalması ve iş araması ile başlamaktadır. Rasim iş ararken, bir gün eski arkadaşı Hamdi ile karşılaşır ve ona durumundan bahseder. Bunun üzerine Hamdi müdür olarak çalıştığı iş yerinde Rasim’e iş teklifinde bulunur. Rasim işi kabul eder ve Raif Efendi ile aynı odada iş arkadaşı olarak çalışmaya başlar.

Rasim’in iş arkadaşı olan Raif Efendi ise hiç kimseyle konuşmayan ve sadece işini yapan, içine kapanık, sessiz bir adamdır. Rasim yine de, iş arkadaşı onunla hiç konuşmasa da, ona karşı bir yakınlık hisseder. Bir gün Raif Efendi hastalanınca, Rasim onun evine bir iş götürmek için ziyarete gider. Eve girdiği anda Raif Efendi’nin evde de çok yalnız yaşayan bir insan olduğunu hemen farkeder.

Kalabalık bir ailesi olan Raif Efendi ailesinin tek geçim kaynağıdır. Oldukça hasta olan Raif Efendi işe gidemez ve bunun üzerine Rasim’den onun eşyalarını ve çekmecesinde bulunan kara kaplı bir defteri kendisine getirmesini rica eder. Rasim ise bu kara kaplı defteri çekmecede bulduğu zaman okumaması gerekirken, yine de dayanamaz ve okumaya başlar.

Kara kaplı defterde ise Raif Efendi’nin yaşadığı bütün hayat, yine Raif Efendi tarafından kaleme alınmıştır. Defterde olan hayat hikayesi ise Rafi Efendi’nin gençliği ile başlamaktadır. Raif Efendi gençliğinde de içe kapanık ve sadece kitap okumayı çok seven bir gençtir. Raif Efendi’nin babası ise bir sabun fabrikasının sahibidir. Bu nedenle Raif Efendi’yi Almanya’ya sabun konusunda yeni bilgiler edinmesi için yollar.

Raif Efendi Almanya’ya varınca, sabunculuğu daha iyi öğrenebilmek için bir sabun fabrikasında işe başlar. Sabun fabrikasına pek gitmeyip, bunun yerine Almanya bulunan sergileri, parkları ve diğer yerleri gezer. Bu sırada bir sergide karşılaştığı bir tablo ise Raif Efendi’nin hayatını değiştirir. Kürk Mantolu Madonna isimli bu tabloya Raif Efendi saatlerce sergide bakar ve çok etkilenir.

Kürk Mantolu Madonna konusu ise Raif Efendi’nin tabloyu görmesi ile bambaşka bir boyuta geçer. Daha sonra bir gün bir kafede otururken, tabloda gördüğü kadın karşısına aniden çıkar. Kadın bu tabloda olan kadının kendisi olduğu söyler ve aralarına büyük bir aşk başlar. Daha sonra Raif Efendi babası ölünce Türkiye’ye dönmek zorunda kalır ve Maria Puder ile olan ilişkileri mektuplarla devam eder. Aniden mektuplar kesilir ve Raif Efendi bir daha Maria’ya ulaşamaz.

Kürk Mantolu Madonna özeti içerisinde Raif Efendi seneler sonra Maria’nın kuzeniyle İstanbul’da karşılaşır ve yanında küçük bir kız görür. Maria’nın kuzeni kadının öldüğünü, küçük kızın babasının ise kim olduğunu bilmediği söyler ve trene binip giderler. Raif Efendi küçük kızın kendi kızı olduğunu geç anlar ve bir daha onlara ulaşamaz.

Kürk Mantolu Madonna Karakterleri
Kürk Mantolu Madonna karakterleri; Raif Efendi, Rasim ve Maria Puder olarak sıralanmaktadır.

Sonuç
Kürk Mantolu Madonna kitap değerlendirmesi dahilinde, romanda çarpıcı bir şekilde büyük bir aşk çerçevesinde sergilenen dramatik bir hayat anlatılmaktadır. Kürk Mantolu Madonna hüzün dolu bir aşk hikayesi olsa da, insanların taşıdığı yalnızlık ve yabancılaşma duygularına da yer vermektedir.


  Alıntı