30 Ağustos 2024, 12:22
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Hazırlıkları
Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Hazırlıkları

Sakarya Savaşı’nın Türkler tarafından kazanılmasının ardından, TBMM iki farklı politika izledi. Birincisi, barışı diplomasiyle elde etme çabasıydı. TBMM, diplomasiden yanaydı ve bu yüzden daima barış için bir açık kapı tuttu. İkinci politika ise savaş hazırlığıydı. Bunun sebebi ise diplomasi hareketlerinin sonuçsuz kalması ihtimaline karşılık bir taarruz yapmaya hazır olmaktı. Bu politikalar ışığında, Müttefik Devletleri Mart 1922’de düzenledikleri Türk-Yunan barış konferansına katılan TBMM, bu toplantıda neredeyse Sevr Antlaşması’nın aynısı olan bir antlaşma teklifiyle karşılaştı. TBMM hükümeti bu antlaşma teklifini şiddetle reddetti ve barışa destek olmak adına birkaç karşı teklif de sundu. Ancak bu teklifler Müttefik Devletler tarafından kabul edilmedi. Bunun sonucunda Mustafa Kemal Atatürk, bu sorunun diplomasiyle değil, ancak bir taarruzla çözülebileceği kanaatini getirdi ve askeri hazırlıklara hız verdi.
www.forumadasi.com
16 Haziran 1922’de de bir taarruz yapılması kararını aldı. Bunun öncesinde ise, taarruz ihtimalinin kaçınılmaz olması ihtimaline karşılık, 14 Eylül 1921’de ülkede seferberlik ilan edilmişti. Seferberliğin ışığında, Türk ordusu düşünebildiği tüm kaynaklardan cephane ve silah elde etmeye çalışmıştı. İstanbul’dan silahlar ve cephane çalınmış, yabancı ülkelerden silahlar ve cephane alınmış ve Rus-Fransız yardımı sağlanmıştı. Ayrıca, daha çok nitelikli asker eğitilmesine önem verilmiş ve buna yönelik birçok kurs açılmıştı ve düzenli olarak tatbikatlar düzenlenmişti. Son olarak ise, Türk askerinin moralinin yüksek tutulması amacıyla moral yükseltici etkinlikler düzenlenmiş ve bazı zamanlarda tüm subaylara zam yapılmış veya ikramiyeler gönderilmişti.
Bu hazırlıklar sonuç vermiş ve Türk tarafının askeri olanakları Yunan Ordusu’nun olanaklarına yaklaşmıştı. Türk tarafı iyi bir durumdayken Yunan tarafı ise bunun tam tersi bir ruh hali içerisindeydi. Sakarya Savaşı’nın ardından TBMM hükümetinin saygınlığı artarken, durum Yunan hükümeti için tam tersi olmuştur. Ekonomik durum bozulmuş ve ülkedeki iç karışıklıklar artmıştı. Ancak, Yunan kralı ve başbakanı savaşı sonlandırmayı akıllarından geçirmiyorlardı. Yunan Ordusu’nun morali günden güne daha kötüye gidiyordu.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|