Orman Faresi; Rodentia (kemiriciler) takımının Muridae familyasının Apodemus cinsini oluşturan yedi fare türünün ortak adıdır. İri kulakları ve uzun, ince kuyruklarıyla tipik fare görünümünde olan bu türler Avrasya’nın orman, çayır ve tarım alanlarında yaşarlar. Postları boz, açık kahverengi ya da kızıl kahverengi ve Asya’nın doğusunda yaşayan A. speciosus dışında yumuşak tüylüdür. Uzunlukları kuyrukları dışında 6-12 cm arasında değişir.
forumadasi.com
Orman fareleri toprak altında açtıkları oyukların içinde, otlardan yaptıkları yuvalarda barınan, daha çok geceleri etkinlik gösteren iyi koşucu ve tırmanıcı hayvanlardır. Başta tohumlar olmak üzere tomurcuk ve kök gibi çeşitli bitkisel besinleri, solucan, böcek ve salyangoz gibi omurgasızları yer, tohumları yeraltındaki yuvalarında biriktirirler. Dişiler yılda birkaç kez 3-6 yavru doğurur. Gebelik süresi yaklaşık bir aydır.
En yaygın tür, Türkiye’yi de içeren Pale-arktik bölgedeki orman, bahçe ve çalılıklarda yaşayan, bazen evlere de giren bayağı orman faresidir (A. sylvaticus). Postu sarımsı boz, uzunluğu 7-10 cm’lik kuyruğu dışında 8-11 cm’dir.
Boynunun altında sarı bir benek bulunan A. flavicollis, başının tepesinden kuyruk sokumuna uzanan kara bir çizgiyle ayırt edilen A. agrarius ve küçük bir kemeyi andıran boz renkli A. mystacinus Türkiye’ de bulunan öbür orman faresi türleridir.