Bakterilerin Sınıflandırılması
Bakterilerin Sınıflandırılması

Bakteriler yukarıda bulunan şemadaki gibi; şekillerine, beslenmelerine, boyanma durumlarına ve solunumlarına göre sınıflandırılır. Şekillerine göre sınıflandırma adından da anlaşıldığı gibi bakteri hücresinin şekline göre yapılmaktadır.
forumadasi.com
Beslenmelerine Göre Bakteriler
Bakteriler beslenmelerine göre ikiye ayrlılır. İhtiyaç duydukları organik besinleri, inorganik bileşiklerden sentezleyebilen bakteriler ototrof bakteri sınıfına girerler. Bunlar fotosentetik bakteriler veya kemosentetik bakterilerdir.
İhtiyaç duyulan organik besinleri üzerinde yaşadığı canlıdan veya dış ortamdan kendisi alan bakteriler ise heterotrof bakteri sınıfına girer. Bakterilerin büyük bir kısmı bu sınıfa dahildir. Saprotif (çürükçül) beslenen bakteriler ve parazit beslenen bakteriler bu bakteri sınıfına örnektir.
Boyanmalarına Göre Bakteriler
Danimarkalı bakteriyolog Gram tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara ise Gram (-) bakteriler denir.
Solunumlarına Göre Bakteriler
Solunumlarına göre bakteriler 3’e ayrılır. Bunlar anaerob (havasız solunum yapan) bakteriler, aerob bakteriler (solunum için havaya ihtiyaç duyan) ve geçici anaerob olan bakterilerdir.Anaerob Bakteriler
Bu tip bakteriler organik besinleri parçalayarak enerjilerini elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar (oksijensiz solunum yaparlar). Bu bakteriler havasız yerlerde yaşayarak çoğalırlar (konservelerde olduğu gibi). Bu bakteriler oksijenin olduğu yerde hiç gelişemezler ve bir süre sonra ölürler. Anaerob bakterilere örnek olarak tetanoz bakterisi verilebilir.
Aerob Bakteriler
Bazı bakteri grupları sadece oksijenli ortamda yaşayabilir. Bunlarda mitokondri olmadığı için solunum hücre zarının iç kısmındaki kıvrımlarda (bu yapıya mezozom denmektedir) gerçekleştirilir. Bu bakteriler oksijenin bulunmadığı ortamlarda gelişemez ve yaşayamazlar.
Geçici Aerob veya Geçici Anaerob Olanlar
Asıl solunumları oksijensiz olduğu halde kısa süre için aerob olanlara “Geçici Aerob” denir. Normal solunum şekli aerob olanlar ise havasız kalınca fermantasyona başvururlar. Bunlara “Geçici Anaerob” denir. Geçici olanlar zorunlu şartlarda diğer koşullarda bir süre idare edebilirler ancak ortam şartları istedikleri gibi olduğunda asıl solunum yöntemlerine geçerler.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|