Tekil mesaj gösterimi
Alt 02 Ekim 2024, 15:39   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Ataç 2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Gününün Anlam ve Önemi

2 Ekim Dünya Şiddete Hayır Gününün Anlam ve Önemi



Mahatma Gandhi, sosyal adalet ve eşitsizlikler gibi yerli halkın medeni hakları için mücadele etti. Hindistan’ın İngiliz Yönetimine karşı şiddet içermeyen hareketinin lideriydi ve aynı zamanda Sivil İtaatsizlik Hareketi’ni yönetti.
forumadasi.com
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 15 Haziran 2007’de ilan edilen Uluslararası Şiddetsizlik Günü (International Day of Non-Violence), Hindistan özgürlük hareketi lideri Mahatma Gandhi’nin doğum günü anısına her yıl 2 Ekim’de kutlanmaktadır.

Bununla birlikte UNESCO tarafından Kasım 2019’da oybirliğiyle Kasım ayının ilk Perşembe günü Uluslararası – Siber Zorbalık da Dâhil Olmak Üzere – Okullarda Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.

Uluslararası Şiddetsizlik Günü Neden Önemli?
Mohandas Karamchand Gandhi ile özdeşleşen “Şiddetsizlik” terimi geçen yüzyılda o kadar sık ​​kullanıldı ki anlamı yeni biçimler aldı. Genellikle pasifizm ile eşanlamlı olduğuna ve aynı zamanda dünya çapındaki gruplar tarafından savaşa katı bir şekilde muhalefet etmek yerine sosyal değişim için bir güç olarak benimsenmiştir. BM, eğitim ve farkındalık yoluyla, bugün sahip olduğumuz şiddetsizliğin birçok biçimini paylaşmayı umuyor.

“Şiddetsizlik”, altında birkaç kategori bulunan geniş bir şemsiye terimdir. Abluka ve oturma eylemleri gibi işbirliği ve şiddet içermeyen müdahaleler de birçok dünya ülkesinde daha fazla eşitsizlikleri ve haksızlıkları göstermek için başarıyla kullanıldı. Tüm bu çabalar, fikirlerin barışçıl bir şekilde yayılmasına yol açtı.

Küreselleşme bize daha üretken bir küresel ekonomi sağladı ama aynı zamanda çözülmesi gereken daha karmaşık sorunlara da yol açtı. Bu sorunların şiddete dönüşmesini engellemek için şiddetsizlik fikirlerini ve başarı öykülerini yaymak çok önemli olacaktır.

Şiddetsizlik Tanımı
Şiddet içermeyen direniş olarak da bilinen şiddetsizlik ilkesi, sosyal veya politik değişim sağlamak için fiziksel şiddetin kullanımını reddeder. Genellikle “sıradan insanların siyaseti” olarak tanımlanan bu toplumsal mücadele biçimi, sosyal adalet kampanyalarında dünyanın her yerindeki kitleler tarafından benimsenmiştir.

Şiddetsizlik teorisinin temel ilkelerinden biri, yöneticilerin gücünün nüfusun rızasına bağlı olduğu ve bu nedenle şiddetsizliğin, halkın rızasını ve işbirliğini geri çekerek bu gücü baltalamaya çalışmasıdır.

Şiddet içermeyen eylemin üç ana kategorisi vardır:
  • Yürüyüşler ve nöbetler dahil olmak üzere protesto ve ikna
  • Direniş
  • Ablukalar ve işgaller gibi şiddet içermeyen müdahaleler.
Bugün Gandhi’nin sözlerine kulak verin ve “dünyada görmek istediğiniz değişim olun”.

Gandhi ve şiddetsizlik mücadelesi
Mahatma Gandhi’nin adı ırk, din ve ulus-devlet sınırlarını aşan ve 21. yüzyılın en etkili sivil itaatsizlik sesi olarak ortaya çıkmıştır. Dünya, Gandhi’yi yalnızca şiddet içermeyen ve üstün hümanizm pratiğine olan tutkulu bağlılığı için değil, aynı zamanda kadınları ve erkekleri kamusal yaşamda, siyasi fikirlerde ve hükümet politikalarında ve ortaklarımızın umut ve dileklerinde test ettiğimiz bir ölçüt olarak hatırlıyor.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı