Tekil mesaj gösterimi
Alt 06 Ekim 2024, 02:24   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Saat Kutsal Yerler Sorunu Nasıl Çözüldü?

Kutsal Yerler Sorunu Nasıl Çözüldü?



Bu durum karşısında Osmanlı Devleti çözümü bir komisyon kurmakta ve Islahat Fermanı’nı yayınlamakta bulmuştur. Bu komisyonda alınan kararlar ise yine Ortodoksların istediklerine yönelik olmuştur. Bu karardan en iyi şekilde etkilenenler ise Ortodoks olan Rumlardır. Rumlar bu karar alınırken Rusya’nın büyük bir etkisi olduklarını düşündükleri için de Rus Çarını kendi koruyucuları ve dostları olarak görmeye başlamışlardır.
forumadasi.com
İngiltere’ye bir paylaşım planı göndermesine rağmen İngiltere’nin bu anlaşmayı kabul etmemesiyle birlikte çözüm olarak Prens Mençikof’u göndermişlerdir. Prens Mençikof ise buraya olağanüstü yetkilerle gelmiş olmasına rağmen İstanbul’da diplomasinin nezaket kurallarına uymayan davranışlarda bulunmuştur. İstanbul’da olduğu süre boyunca ise Kutsal Yerler Meselesi ve Ortodoksları himaye altına almak istediklerinden bahsetmiş ve Osmanlı’nın iç işlerine karışmaya çalışmışlardır. Kırım Savaşı’nda Osmanlı’nın tarafında bulunmuş İngiltere ise bu duruma karşı çıkıp bunu göstermek amacıyla Malta’daki donanmasını Çanakkale’ye yönlendirmiştir. Bununla birlikte İngiltere ve Fransa’yla görüşmeler yapılmış ve bazı kararlar alınmıştır. Bu birliktelikten sonra ise Rusya tekrar Ortodoksların himayesini istemiş ve bunun bir senetle yapılmasını istemişlerdir.

Osmanlı Devleti’nin bu talebi reddetmesiyle ise 1853 yılında Mençikof İstanbul’u terk etme kararı almış ve iki devlet arasındaki ilişki giderek kötüleşmiştir. Bunun sonucunda ise Rusya, Eflak ve Boğdan’a saldırmış bununla birlikte ise Osmanlı Rus Savaşı olarak da adlandırılan Kırım Savaşı başlamıştır. Avusturya ise bu sırada Kırım Savaşı nedeniyle ortaya çıkabilecek herhangi bir saldırıyı engellemek amacıyla sınırına asker koymuştur. Avusturya bu önlemleri alırken ise Prusya (bir Alman devleti) da Eflak ve Boğdan’ın işgaline karşı çıkmıştır. Böylece İngiltere, Fransa, Avusturya ve Prusya arasında Viyana’da bir buluşma gerçekleştirildi ve Rusya-Osmanlı’nın ortak bir kararda bulunmaları istenildi. Bunun üzerine buluşup karar vermeye çalışan Rusya ve Osmanlı ortak bir karar verememiştir. Bazı maddelerin değişmesiyle önceden sunulan barış antlaşmasını kabul edeceğini söyleyen Osmanlı’ya karşı Rusya bu maddeleri kabul etmeyip Kırım Savaşını başlatmışlarıdır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı