Tekil mesaj gösterimi
Alt 15 Ekim 2024, 12:18   #1
Çevrimiçi
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Ataç Dünya Habitat Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar (Ekimin İlk Pazartesi Günü)

Dünya Habitat Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar (Ekimin İlk Pazartesi Günü)

Habitat Günü Tarihçesi
Kentleşme tarihi, eski Mezopotamya’ya (şimdi Irak olarak adlandırılan bölge) kadar uzanabilir. Bu dönemde Fırat Nehri kıyılarına yakın konumda bulunan eski Sümerlerin en önemli iki kenti, Uruk ve Ur gelişmişti.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Tarihçiler ayrıca Mısır, Hindistan ve Çin gibi yerlerde kentsel alanların yükselişini, bu tür nehir vadisi medeniyetlerine borçlu olduklarını düşünüyor. Bu yerler başlangıçta tarıma ve hayvancılığa bağlıydı, ancak kısa süre sonra ticaret merkezlerine dönüştü.

Araştırmalar, kentleşmenin antik Mezopotamya’dan Mısır’a ve oradan da antik Yunanistan’a yayıldığını kaydeder. Mezopotamya şehirleri sonunda ortadan kaybolurken (tahmini olarak aşırı kalabalıklaşma, doğal kaynakların aşırı kullanımı vb. gibi nedenler) sonraki eski uygarlıklar, özellikle Mısır’da kentleşmenin daha az arzu edilen sonuçlarını önlemeye özen gösterdi.

Kentsel alanların büyümesi, yaklaşık 200 yıl önce başladı ve elbette, çoğunlukla fabrikaların bulunduğu şehirlerde olan insanlar iş aramaya çıktıkça, büyük ölçüde hızlandı. Son 50 yılda, kentleşme hızlı bir büyüme kaydetti. Dünyanın dört bir yanındaki kentsel alanlarda çok sayıda insan yaşıyor ve bu kentleşmenin çoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika’da gerçekleşiyor.

Bugün, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler aynı örüntüyü görüyor; insanlar farklı geçim kaynakları ve daha müreffeh yaşam standartları arayışında kentsel alanlara akın ediyor. Ekonomik merkezler olarak işlev gören şehirler sürekli büyüyor ve uyum sağlıyor.

Ancak bazen planlama ve yeterli kaynak eksikliği büyük sorunlara neden oluyor. Bu tür ortamlarda, yeterli konut eksiği, kentsel yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele, alt yapı eksiklikleri gibi birçok etken kent sakinleri için önemli problemlere dönüşüyor.

Bu sorunu çözmek için 1985’te Birleşmiş Milletler, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Habitat Günü’nü belirleyen 40/202 sayılı Kararı kabul etti. Dünya Habitat Günü ilk olarak 1986 yılında “Sığınak Benim Hakkım” temasıyla kutlandı. Kenya’nın başkenti Nairobi, o yılki kutlamalar için ev sahibi şehirdi.

Dört yıl sonra 1989 yılında, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Kentsel Gelişim ajansı, insan yaşam alanlarını inşa etmeye ve insan yaşam kalitesini iyileştirmeye olağanüstü katkılarda bulunan girişimler için özel bir ödül başlattı.

Kazananın adının ve başarılarının yazılı olduğu bir plaket olan bu En Prestijli İnsani Yerleşimler Ödülü olarak bilinen Onur Parşömeni Ödülü (Scroll of Honour Award), Dünya Habitat Günü’nün Küresel Gözlemlenmesi sırasında verilmektedir.

Günümüzde bir çok ülke, kentleşmenin insan yaşam alanlarını nasıl etkilediğini ve bunun çevreyi nasıl etkilediğini incelemek için küresel ve ulusal kuruluşlarla ortaklık kurarak bu günü kutluyor.


  Alıntı