15 Ekim 2024, 12:42
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar
8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Günü ile ilgili Bilgi ve Yazılar
Tarihçesi
Disleksi, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Belirtileri neredeyse her zaman dışsal olduğu için hızlı bir şekilde teşhis edilebilir.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Bu günün kurucusu bilinmemekle birlikte Disleksi ilk olarak “kelime körlüğü” olarak adlandırılmıştır. 1877’de Alman nörolog Adolf Kussmaul buna “tam metin körlüğü… görme gücü, zeka ve konuşma güçleri sağlam olmasına rağmen” dedi. Aksi takdirde çok yetenekli olan bu çocuklar aşırı okuma güçlüğü çekiyorlardı.
‘Disleksi’ teriminin Alman göz doktoru ve Stuttgart’ta profesör olan Rudolf Berlin tarafından ortaya atılmasının üzerinden 130 yıl geçti. Disleksi ilk olarak 1881 yılında Alman doktor Oswald Berkhan tarafından tanımlanmıştır.
Berkhan, okuma yazma öğrenmede ciddi güçlükler yaşadığını bildiren genç bir çocuğun vakasını incelerken gelişimsel okuma bozukluğunun varlığını keşfetti. Hasta, zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olduğu için Berkhan’ın dikkatini çekti ve özellikle bu durumla ilgilendi.
Bulguları popüler hale geldiğinde Berkhan, genç hastasının nadir görülen bir vaka olmadığını ve aslında birçok yetişkinin de bundan muzdarip gibi göründüğünü fark etti.
Bozukluğun tanımlanmasından altı yıl sonra göz doktoru Rudolph Berlin, 1887 yılında “disleksi” terimini bir engelin sonucu olarak okuma zorluklarını kapsayacak şekilde ilk kez kullandı.
Araştırmacılar başlangıçta disleksik insanların bir tür beyin veya sinir hasarı olduğunu düşündüler. Aslında, 1920’lerin sonlarında, Dr. Samuel Torrey Orton disleksiyi “beynin çapraz lateralizasyonu” olarak yeniden tanımladı. Bu, beynin sol tarafının normalde sağ tarafın yapması gereken şeyi yaptığı ve bunun tersi olduğu anlamına geliyordu.
1972’de araştırmacı Sandhya Naidoo, disleksi ile ilgili ilk büyük çalışmalardan biri olan bir kitap yayınladı. Buna Spesifik Disleksi adı verildi.
Günümüzde artık disleksi ve zeka arasında bir bağlantı olmadığı iyi biliniyor. Disleksi ve öğrenme güçlüğü çeken ve büyük başarılara imza atan birçok ünlü ve meşhur kişi var. Yardımcı teknoloji araçlarının yardımıyla disleksi ve diğer öğrenme güçlüğü teşhisi konan kişiler normal yaşamlarına uyum sağlayabilir ve devam edebilirler.
Diğer bazı engeller gibi disleksi de sadece ilaçla tedavi edilemez. Hastalar, öğrenme güçlüklerinin yönetilebileceği bir hayat yaşamak için genellikle terapiye, öğrenme için yenilikçi yöntemlere ve bakıcılar tarafından sürekli bakıma ihtiyaç duyar. Bozukluk teşhis edilmediğinde, hastalar genellikle tembel, yavaş öğrenen veya sorun çıkaran inatçı bireyler olarak tanımlanırlar. Bu, elbette, gerçeklerden uzak bir tespittir.
Disleksi keşfedildiğinden beri, dünyanın dört bir yanındaki doktorlar ve terapistler, disleksiklerin bozukluklarını yönetmenin en iyi yollarını bulmaya çalışıyorlar. Okumak disleksikler için zor olabileceğinden, okumayı kolaylaştırmak için özel bir disleksi yazı tipi icat edilmiştir. Dünya Disleksi Günü dışında, Uluslararası Disleksi Derneği tarafından oluşturulan Disleksi Farkındalık Ayı da her yıl Ekim ayı boyunca kutlanmaktadır.
|
|
Alıntı
|