Tekil mesaj gösterimi
Alt 17 Ekim 2024, 12:31   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Saat Kars Antlaşması Nedir? İmzalanması | 13 Ekim 1921

Kars Antlaşması Nedir? İmzalanması | 13 Ekim 1921



1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Kafkasya sık sık karşı karşıya kaldığı çatışmalarla bir kez daha karşı karşıya kalmıştır. Osmanlı Devleti’nin Rusya ile savaştığı kesimlerde sivil, silahsız halka Ermeniler tarafından zarar verilmiştir. Osmanlı Devleti, Mondros Ateşkes Antlaşması sebebiyle Kafkasya’ya çekilirken, Rusya ise aynı bölgeye 1917 yılında yaşadığı Bolşevik İhtilali nedeniyle çekilmiştir. İngiltere ise bu bölgeye çekilmiştir. İki devlet olan Osmanlı Devleti ile Rusya arasına Kafkas Seddi’ni kurmuştur. O dönemlerde Milli Mücadele aşamalarında olan Türkiye, Rusya’dan yardım talep etmek zorunda kalmıştır. Bu yardım istediği Rusya kabul etmiştir. Bu doğrultada Türkiye’nin de arzu ettiği gibi Gürcistan üzerine askeri harekat düzenlemiştir.
genel forum sitesi: forumadasi.com
Aynı doğrultuda Türkiye de Ermenistan üzerine askeri harekat düzenlemiştir. Bu birliktelikler üzerine rejim hareketlerinden yeni kurtulan Rusya ile yeni bir devlet olma yolunda ilerleyen Türkiye 1921 yılında Moskova Antlaşması’nın imzalanmasıyla Türk ve Rus barışı sağlanmıştır. Türkler ve Ruslar arasında yaşanan bu barış girişiminden sonra Türkiye, Rusya, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan arasında Kars Antlaşması’nın imzalanmasıyla Kafkasya’da bugün de halen devam eden yapının oluşması sağlanmıştır.

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti gibi imparatorlukların en çok mücadele ettikleri yerlerden birisi Kafkasya’dır. Ruslar bu bölgede Osmanlı Devleti’ne karşı zaferler kazanarak 16 Şubat 1916 yılında Erzurum ile başlamıştır. Sırasıyla 18 Nisan’da Bayburt, Kelkit ve Trabzon’u işgal etmişlerdir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı yaşamış olduğu Bolşevik İhtilali dolayısıyla 1. Dünya Savaşı’ndan çekilmek zorunda kalan Rusya, 18 Aralık 1917 tarihinde Osmanlı Devleti ile Erzincan Ateşkesi’ni imzalamıştır. Bundan sonra Rusya 3 Mart 1918 tarihinde Brest Litovsk Antlaşması’nı imzalamıştır. 3 Nisan 1918 ve 26 Mayıs 1918 tarihleri arasında Bitlis, Van, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars, Ardahan, Artvin, Batum ve Trabzon tekrardan Türkiye’ye dahil olmuştur. Erzincan Ateşkesi’nin imzalanmasından sonra Bolşevikler 11 Ocak 1918 tarihinde Türk Ermenistanı adlı kararname yayınlamışlardır.

Ancak bu kararname sözde bir kararname olmakla birlikte içinde Ermeniler’in halktan oluşmuş olan bir milis kurulmasını, Moskova’dan atanan bir halk komiseriyle iş birliği gibi konular bu kararnamede geçmekteydi. Bolşevikler bu kararname ile Ermenistan’ı kendi bünyelerine katmak istemişlerdi. Bu isteği Ermenistan için daha cazip hale getirmek için ise Ermenistan’a Doğu Anadolu bölgesinde kendi kendilerini yönetebilecekleri bir devlet kurmaları vadedilmiştir. Tüm bu yaşanan gelişmelerin sonrasında yaşanmış olan olaylarla birlikte Kars Antlaşması’nın imzalanması için gerekli alt yapı sağlanmıştır. Bu antlaşmanın imzalanması zorunlu hale gelmiştir.

Kars Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?
Kars Antlaşması, 13 Ekim 1921 tarihinde Kars’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır. Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasından sonra imzalanmıştır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı