Türk Siyasi Birliğini Sağlama Faaliyetleri
Türk Siyasi Birliğini Sağlama Faaliyetleri

Osmanlı Devleti, siyasi birliği sağlamak adına Anadolu’da yer alan beyliklerin iç meselelerinden yararlanmıştır. Şartları uygun hale getirmek isteyen Osmanlılar, destekledikleri kişilerin tahta geçmesi için büyük uğraşlar vermişlerdir. Örnek olarak, Karesioğulları’nın Osmanlı bünyesine alınması için Orhan Bey taht yarışına karışmıştır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti, savaşın yanı sıra sosyal sorunalar yardımıyla da toprakları ele geçirmeye çalışmıştır. Germiyanoğlu Süleyman Bey, askeri mücadele sırasında Osmanlıların desteğinden yararlanmak amacıyla kızının şehzade Bayezid ile evlenmesine ön ayak olmuştur. Evliliğin sonucu olarak Osmanlılara Emet, Simav, Tavşanlı ve Kütahya sunulmuştur. Bir diğer örnek ise Hamitoğulları’nın baskı altındayken Osmanlılara başvurması üzerinden verilebilmektedir. 1381 ve 1382 yılları arasında az bir miktar para karşılığında Akşehir, Seydişehir, Karaağaç, Beyşehir ve Yalvaç; Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştır.
Siyasi birlik kurma çabasına Yıldırım Bayezid ve Sultan I. Murad dönemlerinde yapılan çalışmaların katkıları çok önemlidir. Sultan I. Murad, beyliklerin başında Osmanlı ile olumlu etkileşim kuran yöneticilerin olmasına özen göstermiştir. Beylikler, bu sayede Osmanlı kültürüne yaklaşmış ancak kendi yapılarını da korumuşlardır. Bu çalışmaları takip eden yıllarda Yıldırım Bayezid ile beraber merkezi otorite kurulmuştur. Beyliklerin üzerinde kurulan hakimiyet, Osmanlıların hedefine ulaşmasına olanak sağlamıştır. Osmanlı elde tutulan beyliklerin merkezinde bir Osmanlı şehzadesini bulundurmak istemiştir. Bu doğrultuda halkın Osmanlıya ısındırılarak yönetim biçimini alışmaları hedeflenmiştir.
Sakarya ve Kocaeli Bölgeleri’nin Fethi (1317)
Orhan Gazi ve kumandanları, Sakarya ve Karadeniz bölgelerinde bulunan kaleleri fethederek Osmanlı himayesi altına almışlardır.
Bursa’nın Fethi (1326)
1313 yılı itibariyle başlayan Bursa’yı fethetme çabaları uzun kuşatma süreci sonunda başarıyla sonuçlanmıştır. Orhan Gazi sayesinde Öncelikle Akyazı, Ayanköy fethedilmiş ve sonrasında Karamürsel ve Atranos da hakimiyet altına alınmıştır. Sonucunda ise devlet merkezi Yenişehir’den alınarak Bursa’ya kurulmuştur.
Rumeli’ye Geçiş (1354)
1345-1346 yılları arasında Karesi Beyliği’nin Osmanlı hakimiyeti altına girmesi ile birlikte Rumeli yakasına geçiş başlamıştır.
Karamanoğulları ile Mücadele (1386)
Karamanoğulları kuşattıkları Osmanlı bölgelerini kaybederek yenilgiye uğratılmıştır. Sonuç olarak da Osmanlı’nın hakimiyetini tanımışlardır.
Ankara Savaşı (1402)
Timur ile I. Bayezid’in çarpışması ile gerçekleşen Ankara Savaşı, merkezi devlet politikasına ciddi zarar vermiştir. Kurulan devlet altyapısında, geniş toprakları bir merkezden yönetme politikası yatmaktaydı.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|