Osmanlı Beyliği’nin Askeri Gücü
Osmanlı Beyliği’nin Askeri Gücü

Osmanlı’nın ordusunun (askeri teşkilatını) temelini, Osman Bey’in ve Orhan Bey’in etrafında birleşen Türkmen savaşçılar oluşturmuştur. Başlangıçta düzenli bir ordudan ya da düzenli askeri birliklerden yoksundu Osmanlı Beyliği. Osmanlı Beyliği ne zaman bir orduya ihtiyaç duysa, bir ordunun gereksinimini hissetse tamamı atlı askerlerden oluşan gazilerden olan teşkilat kuvvetlerini bir yere toplar ve sefere bu şekilde çıkardı. Osmanlı Devleti ilerleyen yüzyıllarda Dünya’nın en güçlü ordularından birine sahip olacak olsa da aslında kuruluş döneminde düzenli olmayan, teşkilatlardan çağırdığı atlı askerler ile savaştı. Bu şekilde bir askeri düzen ile bile topraklarını çok fazla genişletebilmeyi ve Bizans ile savaşabilmeyi başardı.
Osmanlı Devleti dünyanın en güçlü ve büyük devletlerinden biri haline gelmiş ve yaklaşık 600 yıl boyunca varlığını sürdürmüştür. Osmanlı Devleti’nin bu kadar büyümesi ve güçlenmesinde tabi ki ordusunun da payı büyüktür. Osmanlı devleti ordu teşkilatlanması bakımından tarihin en başarılı devletlerinden biri olmuştur. 17. yüzyıla gelinceye kadar en güçlü askeri yapıya Osmanlı Devleti sahip olmuştur. Bu askeri üstünlüğü sayesinde de Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun siyasetinin belirlenmesinde önemli rol oynamıştır. Osmanlıların ordusunu bu kadar geliştirmesinde Osmanlı’nın kuruluş döneminden yani Beylikler Dönemi’nden itibaren askerî teşkilatlanmasını geliştirmeye yönelik adımlar atması ve farklı muhrip sınıfları en iyi etkili şekilde kullanarak içinde bulunduğu dönemin koşullarına uyumlu hâle getirmesi etkili olmuştur. Bu sürecin iyi anlaşılması için Beylikler Dönemi ve Osmanlı’nın Kuruluş Dönemi incelenebilir.
Anadolu’da Beylikler Dönemi’nin başlangıcı Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti’nin yıkılması ile oldu. O dönemde Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti’nin sınırları Kastamonu, Eskişehir, Kütahya, Antalya, Denizli, Sinop gibi uç şehirler olarak kabul ediliyordu. Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti’nin İlhanlı Moğollarına Kösedağ Savaşı’nda Yenildikten sonra İlhan Moğollarına dahil olarak hızlıca çökmesiyle göçmen Türkler Anadolu’nun Kuzey, Batı ve Güney uçlarına dağıldılar. Moğolların Anadolu’daki baskısının azalmasıyla uçlara yerleşmiş olan beyler Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti ile ilişkilerini kestiler. Kendi beyliklerini kurdular. Tabii beyliklerin pepsi çok şanslı ve uzun ömürlü olmadılar. Ama Osmanlı Beyliği Bizans ile mücadele edip saygınlığını artırıp topraklarını genişletmeyi başardı.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|