16 Şubat 2025, 12:12
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
Alp ve Gazi nedir? Alplik ve Gazilik Kavramlarının Askeri Açıdan Önemi
Alp ve Gazi nedir? Alplik ve Gazilik Kavramlarının Askeri Açıdan Önemi

Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti çöktükten sonra Anadolu’nun uç bölgelerinde toplanan Türkmenler Anadolu’nun doğusunda Moğollara karşı yapılan, Anadolu’nun batısında Bizanslılara karşı yapılan gaza hareketlerinde mücadele etmişlerdir. Osmanlı Beyliğinin İlk ordusu (savaşçı sınıfı), Osman Gazi’nin çevresinde gaza ve ganimet amaçlı bir araya gelmiş olan Alpler ve Gazilerdi. Konur Alp, Karamürsel Alp, Gündüz Alp, Samsa Çavuş, Akçakoca gibi Alpler bu savaşçı sınıfın en bilindikleridir. Osman Bey gaziler ile başarılı askeri faaliyetlerde bulunmuştur. Bu durum diğer aşiretlerden olan Türkmenlerin de onlara katılmasına vesile olmuştur.
Osman Gazi onun yanında savaşan Türkmenlere bunun bir karşılığı olarak elde ettiği topraklara yerleşme hakkı vermiştir. Onlara kazandığı ganimetlerden pay vermiştir. Bu şekilde aşiretler, elde ettikleri topraklara karşılık Osman Bey’e ve Osmanlı Beyliği’ne tabi olmuşlardır. Savaş durumunda Osman Bey’e destek olmak için atlı askerler göndermişlerdir. Bu kişilerin dışında Beylikler Dönemi’nde Osmanlı’nın yanında Ahiyân-ı Rûm (Ahiler), Bâcıyân-ı Rûm, Abdalân-ı Rûm, Gaziyân-ı Rûm isimleri ile bilinen gruplara mensup kişilerde seferlere katılmıştır. Ahi teşkilatı 13. yüzyılda gerçekleşen Moğol istilasından kurtulmak için Anadolu’ya, Türkistan’dan gelen Türkler, dayanışmalarını devam ettirmek ve yerli Bizanslı zanaatkarlar karşısında varlıklarını sürdürebilmek için kendi içlerinde zanaat ve ticaret ile alakalı teşkilatlar kurmuşlardır.
Anadolu’da, bu teşkilatın kurulmasının temel sebebi politik ve sosyoekonomik ihtiyaçların giderilmesidir. Kendileri ait el sanatları ve ticaret ile ilgili becerilerini geliştirerek diğer bir değişle sadece yüksek kalitede ve standartta mallar satarlarsa var olabileceklerini düşünmüşlerdir. Bu örgütler fütüvvet namelerin dinî ve ahlaki kanunlarını kendi kuralları olarak benimsemiştir. Bunun sonucu olarak Ahi Evran’ın ve Abul-Hakaik Mahmud’un önderliğinde ile Ahilik teşkilatının kurulmuştur. Daha sonra, Ahilik teşkilatı 32 tane ana ticaret veya sanat dalına bölünmüşlerdir. Ahlaklı, dini bir yaşam oluşturmak için fütüvvet nameleri arasından 740 İlkeyi seçmişlerdir. Ahilik Teşkilatının üyelerinden her birinin 124 gerekli prensibi bilmesi gerekliydi. Ayrıca Osman Bey de Ahilik Teşkilatı’nın bir üyesiydi.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
|
Alıntı
|