Tekil mesaj gösterimi
Alt 06 Nisan 2025, 10:53   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Şemsiye Düzenli Kitap Okumak Sizin ve Toplum İçin Neden Faydalıdır?

Düzenli Kitap Okumak Sizin ve Toplum İçin Neden Faydalıdır?



Düzenli kitap okumanın faydaları hakkında hepimiz bir miktar bilgi sahibiyiz. Ancak yine de yorucu bir günün ardından, televizyon kumandasına uzanmak bir romana uzanmaktan daha kolaydır.

TikTok, 10 dakikaya kadar videoya izin veriyor ancak anketler, kullanıcılarının neredeyse yarısının bir dakikadan uzun süreli herhangi bir şeyden strese girdiğini gösteriyor. Bir Instagram videosu 90 saniyeye kadar olabilir. Ancak uzmanlar etkileşimi en üst düzeye çıkarmak için ideal sürenin 15 saniyeden kısa olduğunu düşünüyor. Twitter, 2017’de tweetlerin uzunluğunu ikiye katlayarak 280 karaktere çıkardı. Ancak anketler ortalama tweet uzunluğunun daha çok 33 karaktere olduğunu gösteriyor.

Kısa ve sansasyonel içeriğe kapılmak kolaydır. Ancak bunun dikkat sürenize zarar verebileceğinden endişeleniyorsanız, öyle olmalısınız. Dikkatimizi dağıtmaya yönelik bu kadar çok talebin bizi daha fazla strese soktuğuna ve bitmek bilmeyen sosyal karşılaştırmaların kendimizi daha kötü hissetmemize neden olduğuna dair sağlam kanıtlar var. Bu nedenle daha iyi bir zihinsel sağlık için kitap okuyun.


Sosyal medya ve modern yaşamın diğer birçok yönü konsantre olma yeteneğimizi yok ediyor. Hala fırsatımız varken aklımızı geri kazanmalıyız. Buna bir çözüm düzenli kitap okumak olacaktır.

Düzenli Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Araştırmalar kitap okumanın çeşitli psikolojik faydalarını bizlere göstermiştir. Hikayeler güçlü iletişim araçlarıdır. Fiziksel olarak yaşamamız imkansız olan gerçeklikleri deneyimlememizi sağlarlar. Özellikle kurgu tarzda kitap okumak, bireyin başkalarının düşüncelerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamasına yardımcı olur. Kurgusal bir hikaye okumak bir simülasyonun içinde olmaya benzer. Yazılı sözcükleri kullanarak beynimizde oluşturduğumuz bir gerçekliği yaşamamızı sağlar.


Bibliyoterapi terimi Yunan dilinden gelmektedir. “Biblion” (kitap) ve ”therapeo” (iyileşme) kelimelerinin birleşmesidir. İlk uygulamaları ise Birinci Dünya Savaşı sırasında hastanelerde kütüphanelerin kurulması ile gerçekleşmişti. Savaşın yarattığı duygusal travmanın tedavisine yardımcı olmak için bibliyoterapiden faydalanılmıştır.

Her gün kitap okumak, yükümlülüklerinize (ve özellikle endişelerinize) bir mola vermek için de faydalıdır. 2009 da Sussex Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre sadece altı dakika kitap okumak insanların stres düzeylerini yüzde 68 oranında azaltmaktadır.

Bir karşılaştırma yapmamız gerekirse yürüyüşe çıkmak (yüzde 42), bir fincan çay veya kahve içmek (yüzde 54) ve müzik dinlemek (yüzde 61) oranında stres azaltmaya katkı sağlamaktadır. Bu nedenle de Bibliyoterapi olarak bilinen bir tedavi depresyon için reçete edilmektedir.

Kitap okumak aynı zamanda merakın da güçlü bir göstergesidir. Ayrıca Google gibi işverenler tarafından ödüllendirilen bir niteliktir. Bu sadece meraklı kişilerin bilgiye aç olduğu ve okuma olasılıklarının daha fazla olduğu anlamına gelmez.


Düzenli kitap okumanın faydaları arasında gençlerin daha meraklı yetişkinlere dönüşmelerine yardımcı olmak da vardır.

Meraklı zihinlerin gelişimi de düzenli kitap okumak sayesinde olur. Diğer bir deyişle bilimi ve özellikle de matematiği destekler. Kitap okumak merak duygusunun oluşmasına yardımcı olur. Bir çalışma, evde bir kütüphane ile büyümenin yetişkin okuryazarlığını, matematik becerisini ve teknolojik problem çözmeyi nasıl artırdığını bizlere göstermiştir.

Kitap okumak kelime dağarcığınızı genişletmeye de yarar. Okumada ne kadar iyiyseniz, o kadar çok kelime öğrenirsiniz. Ne kadar çok kelime öğrenirseniz, okuma ve anlamada o kadar iyi olursunuz, bu kaçınılmazdır. Okumak daha iyi yazmanızı da sağlar. Bir kelimenin yazılışını ne kadar çok görürseniz, o kelimeyi yazmayı o kadar kolay hatırlarsınız.


Kitap Okumaya Yeniden Başlamak İsteyenler İçin Bir Kaç İpucu


İnsan okurken, bu dünyada yalnız olmadığını, bazı olayların salt kendi başına gelmediğini görür ve anlar. Yeryüzünde var olan herkesin, yaşamında bazı travmalarla, bazı coşkularla, bazı korkularla, bir çok sorunla, yüz yüze gelebileceği gerçeğini öğrenir. Bu tür durumların, tüm insanlara özgü olduğunu anlar. Bu yaşantılara tanık olarak olmak kişiyi yalnızlık duygusundan kurtaracaktır. Ayrıca bireye güç ve umut verecektir.

Bir insan kitap okumaya hiçbir zaman geç kalmış sayılmaz. Kitap okumanın faydaları sadece çocuklar ve gençler değil yetişkinler için de geçerlidir. Telefonunuz ile kitap arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız işte davranış bilimi uzmanları tarafından onaylanmış basit bir kaç ipucu.
  • Her zaman yanınızda bir kitap bulundurun veya kitapları evin her yerinde uygun yerlere bırakın.
  • Gününüzde okuma zamanı planlayın. Aslında bunun için 20 dakika yeterli. Bu alışkanlığı pekiştirirseniz, kitap dünyasına düzenli olarak dalmanızı sağlar.
  • Bir kitaptan hoşlanmıyorsanız başka birini deneyin. Kendinizi zorlamayın. Okuma deneyimi önemlidir. Bir kitabı sevmenin kesin bir işareti, son sayfalara geldiğinizde, onun yarattığı dünyayı geride bırakma konusunda isteksiz olmanızdır.
Sonuç Olarak
Yetişkin dünyası, her aktiviteyi rekabetçi bir spora dönüştürmek konusunda isteklidir ve okumak da bu durum için bir istisna değildir. Bu nedenle kitap okumayı suçluluk duygusu ile mücadele etmek ya da bir kitap grubundaki hedefe yetişmek ya da belli bir kotayı doldurmak için yapacağınız bir faaliyet gibi düşünmeyin. Okuduğunuz şey teknik bir rapor değil de hızlı okumaya da ihtiyacınız yok.


En son ne zaman bir kitabın içinde gerçekten kayboldunuz?

Okumanın entelektüel olduğu kadar fiziksel ve duygusal bir aktivite olduğunu da unutmayın. Okumanın algılanan faydalarına deneyimin kendisinden daha fazla önem vermenize gerek yok. Haftada 3 değil 15’de bir kitap okuyun. Nasılsa var olan tüm kitapları okumayı başaramayacaksınız. Yavaş okuyun ve okumanın tadını çıkarmaya çalışın. Emin olun daha iyi hissedeceksiniz.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı