30 Temmuz 2022, 22:48
|
#1
|
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
|
15 | Burdur
15 | Burdur
Genel Bilgiler- Yüzölçümü: 6.840 km²
- Nüfusu: 256.803 (2000)
- Nüfus Yoğunluğu: 38
- Şehir Nüfusu: 139.897 (2000)
- Köy Nüfusu: 116.906 (2000)
- Yıllık Nüfus Artış Hızı: %0,74
- Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %8,02
- Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-7,32
- İl Trafik No: 15
- İl Telefon Kodu: 248
Hakkında Bilgi
Burdur' un İlçeleri: Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova' dır.
Coğrafyası
Burdur, Akdeniz Bölgesi' nin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede yer almaktadır. Güneyde Antalya, Batıda Denizli, Güneybatıda Muğla, Doğu ve Kuzeyde Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlde çok sayıda göl ve orta boy akarsu bulunmaktadır. Türkiye' nin önemli göllerinden olan Burdur Gölü her türlü su sporları için elverişlidir. İlin diğer bir gölü Salda Gölü' dür.
İklimi
Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir.
Tarihçesi
Çeşitli kaynaklar ve arkeolojik bulgular, antik dönemde Pisidia olarak adlandırılan bölgede yer alan Burdur ilinde Paleolitik Çağ' dan bu yana yaşanıldığını göstermektedir. Yeşilova ilçesinin Başkuyu köyünde bulunan kaya resimlerinden anlaşıldığına göre Paleolitik Çağ' da bu bölgede ilk insanın varlığı kesinlikle anlaşılmıştır.
İl merkezine bağlı Hacılar Köyünde yapılan kazılarda M.Ö. 7 bin yıllarına tarihlenen "Keramiksiz Neolitik" üzerinde lX-VI katlar (M.Ö.5400), insanın yeryüzünde hayvanı ehlileştirip, köyler kurarak çanak çömlek yapmasını öğrendiği, toplayıcılıktan üretime geçerek belli bir yere bağlandığı merkezlerin en önemlilerindendir. Burada ortaya çıkarılan ana tanrıça figürleri ile boyalı insan yüzlü çanak çömlekleri dünya arkeolojisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bölge, Frig, Roma, Bergama Krallığı ve Bizans dönemlerini yaşamıştır. Daha sonra Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlılar bölgede hakim olmuşlardır.
Ne Yenir?
Burdur il merkezi Yukarı Pazar Semtinde üretilen "ceviz ezmesi" olarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Burdur' a has "Burdur şiş" tadılmaya değerdir. Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has yoğurt ile alabalık yenebilir.
Ne Alınır?
Bakırcılar çarşısında işlenerek süslenmiş bakır hediyelik eşyalardan alınabileceği gibi özel sipariş de verilebilir.
Burdur' a nasıl gidilir?
Karayolu: Burdur, Batı Akdeniz Bölgesi' nde Afyon ile Ege Bölgesi, Isparta ile İç Anadolu Bölgesine açılan karayolları bağlantılarını sağlayan bir konumdadır. Otogar Tel: (+90-248) 233 53 90
Havayolu: Hava ulaşımı 25 km. uzaklıkta bulunan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı' ndan gerçekleşmektedir. Hava Limanı Tel: (+90-248) 233 35 90
Demiryolu: İzmir, Ankara, Isparta, Afyon, Denizli ve İstanbul' a demiryolu ile bağlı olup yaz ve kış aylarında hareket saatlerinde değişiklik yapılarak sefer düzenlenmektedir. İstasyon Tel: (+90-248) 233 19 30
|
|
Alıntı
|