Yanıt: Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de görüldü mü?
Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler,
Maymun çiçeği virüsü temas yoluyla yayılıyor. Yayılmasında önemli bir konu da sağlık çalışanlarının durumu; ne ile karşılaştığını bilmeyen sağlık personeli çok kolay bir şekilde virüsle temas edebilir. Bu sebeple sağlık personelinin, daha önce hastalık görünmeyen ülkelerinde de bu virüsün artık bir hastalık etkeni olabileceğini bilmeleri ve ciltte döküntü gördüklerinde, ne olduğundan emin olmadıkları durumda kesinlikle direk temastan kaçınmaları gerekiyor. Aynı şekilde tükürük ve kan örneklerine, hastaya ait çarşaf ve havlu gibi malzemelere dokunmaktan imtina etmeliler. Riskli gruplardan biri de hamileler; virüs, anne karnındaki bebeğe de ulaşabiliyor.
Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar olan süre genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir. Bir hayvan ısırığı veya tırmalama durumu olan kişiler, dokunsal/temasla maruziyete sahip olanlardan daha kısa bir kuluçka süresine (13'e karşı 9 gün) sahip olabilir.
sahip olabilir.
Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.
Klinik seyirde ise: Klinik tablo; ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır.
Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimindedir. Hastalığın boyutuna göre döktüntü farklı bölgelerde de görülür.
|