Adana Mutfağı-Şırdan
Adana Mutfağı-Şırdan
Adana Mutfağı- Şırdan
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Halk daha çok şırdanın küçük olanını tercih etmektedir. Küçük şırdanlara halk arasında “aspirin“ adı verilmektedir. Şırdan özellikle hamur kağıda sarılarak tüketilmektedir. Çift tırnaklı hayvanların özellikle koyunların birbirine bağlantılı dört midesinden dördüncü olan ve “abumazum” adı verilen organdan elde edilmektedir.
Yöre halkın şırdana ilgisi büyüktür ancak ilgi bu kadar yoğunken yörede yemek için hiçbir festivale, etkinliğe yer verilmemektedir. Bu nedenle şırdan yalnızca Adana yöresinde yaygınlık kazanmıştır.
Malzemeler:
Şırdan denilen hayvanın iç organı
İç yağı (kuyruk yağı)
Pirinç
Kimyon
Pul biber
Tuz
İğne
İplik
Yapılışı:
Şırdanlar temiz su ile birkaç kez yıkanır. Tuz, pul biber ve kimyon eklendikten sonra pirinçle karıştırılır. Bu karışım ayrı bir kapta bekletilir. isteğe bağlı olarak karışıma soğan, kıyma ve karabiber de eklenir. Bu karışıma iç yağını da ekledikten sonra karışım son halini alır. Ardından şırdanların içerisine karışımdan konulur. Şırdanların ağzı iğne yardımı ile dikilir ve kaynatılmış suya konur. Kaynama süresi şırdanın sayısına bağlır. Kaynatıldıktan sonra kazanın içinden şırdanlar çıkarır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra şırdanın üzerine kimyon dökülür ve servise hazır hale getirilir.
Afiyet Olsun.
Konu Papatya tarafından (07 Ağustos 2022 Saat 22:15 ) değiştirilmiştir.
|