Tarihin Temel Kaynakları
Tarihin Temel Kaynakları
Tarihin Temel Kaynakları
a) Birinci el kaynaklar (Ana kaynaklar): Tarihi olayın yaşandığı döneme ait her türlü yazısız veya yazılı bulgulardır. Birinci elden kaynak da denilen bu belgeler tarihi olayı doğrudan yaşayanların eserleridir. Silahlar, araç ve gereçler (arkeolojik) ile seyahatnameler, fermanlar, antlaşmalar, paralar, mahkeme tutanakları gibi ilk önce başvurulacak yazılı belgelerdir.
b) İkinci el kaynaklar: Olayların “yaşandığı döneme ait ana kaynaklardan yararlanarak” ortaya çıkarılan belgelerdir. Kaynaklar;
1. Sözlü kaynaklar: Efsaneler, hikayeler, destanlar vb halk arasında ağızdan ağıza söylenmek suretiyle anlatılan tarihe ait bilgilerdir.
2. Yazısız kaynaklar: İnsanların ilk dönemlerinden itibaren taş, toprak veya madenden yaptıkları üzerinde yazı olmayan her türlü araç ve gereçler ile heykeller, anıtlar, silahlar gibi eserlerdir.
3. Yazılı kaynaklar: Yazının bulunuşundan itibaren taş, tablet, kemik, papirüs üzerine yazılmış kitabeler (yazıtlar), yıllıklar, antlaşmalar, fermanlar, paralar, dergiler, kitaplar gibi tarihi olayların aydınlatılmasında en güvenilir belgelerdir.
4. Sesli ve görüntülü kaynaklar: Fotoğraflar, filmler, videolar vb
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|