Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Her Çocukta Zeka Geriliği Yoktur
Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Her Çocukta Zeka Geriliği Yoktur
Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Her Çocukta Zeka Geriliği Yoktur

Anne ve babalar çocukları öğrenme güçlüğü yaşıyor ise zeka geriliği olabilme ihtimaline karşı telaşlanabilirler, ama çocukların öğrenme güçlüğü çekmeleri onlarda zeka geriliği olacağı anlamına gelmez. Zeka geriliği ile öğrenme güçlüğü birbiri ile sık sık karşılaşılsa da çok farklı kavramlardır.
Öğrenme güçlüğü çok yaygın olarak görülen bir kavramdır. Her çocuk belli dönemlerde öğrenme güçlüğü çekebilir. Bunun için birçok neden olabilir. Birde unutulmaması gereken bir durum vardır ki oda zaten her çocuk birbirinden çok farklıdır. Çocuklar robot olmadıkları için aynı şeyi farklı zamanlarda öğrenmesinin de çok normal olduğunu söylemeliyiz.
Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar yaşlarına göre ifade ve anlama kapasiteleri diğer çocuklardan düşük olan çocuklardır. Toplumumuzda çocuklar genelde en yakındaki çocuklar ile kıyaslanmakta ve onlara göre tanı konulmaktadır. Anne ve babalar yanlış olan bu davranışı yapmayıp bu konuda bir uzmandan yardım almalılardır. Belki sizin kıyasladığınız çocuk üstün zekalı olabilir ve sizin çocuğunuz aslında normal bir çocuktur, yada kıyasladığınız çocukta zeka geriliği vardır ve siz çocuğunuzu onunla kıyaslayarak normal olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında çocuğunuz öğrenme güçlüğü çekiyor olabilir. Birçok aile çocuklarına objektif bakıp bu durumlarda doğru kararlar veremez o sebeple mutlaka hekimlere kontrol ettirilmelidir.
Toplumumuzda öğrenme güçlüğü çeken çocukların oranı %15 oranlarına kadar çıkmıştır. Bu çocukları zeka geriliği olan çocuklar ile karıştıran anne ve babalar onlara zeka geriliği varmış gibi davranmakta ve çocukların zihinsel gelişimi engellenebilmektedir ve daha büyük travmalar yaşatılabilmektedir.. Anne ve babalar mutlaka bu ayırımı düzgün yapmalıdır.
Anne ve babalar eğer çocuklarında böyle durumlarda tereddüt içerisindeler ise mutlaka bir hekime götürmelilerdir. Çocuklarının zeka gelişimlerini çok yakından takip etmeliler ve çocukların verdiği sinyalleri yakalamalıdırlar. İlk olarak normal gelişim sürecine hakim olmalıdır. Çocuklarında bu normalin haricinde bir durum görürler ise dikkat etmelilerdir. Her hastalık gibi öğrenme güçlüğü çeken çocukların dışarıya verdiği bazı belirtiler vardır. Bu çocukların dil gelişimlerinde gecikme görülür ve geç konuşmaya başlarlar. Konuşmaya başladıktan sonra kelimeleri yarım söylerler ve kendilerini tam olarak ifade edemezler. Algılama güçlüğü çekerler ve kavramlara hakim olamazlar. Hafıza ve zihinsel faaliyetlerinde zayıflık vardır. Bir konuya uzun süre odaklanamazlar ve dikkat problemi yaşarlar.
Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar özverili ve sabırlı bir çalışma ile normal çocuklar seviyesine gelebilirler. Zihnin çalıştırıldıkça geliştiğini düşünürseniz, çok özverili bir çalışma ile çocukların zeka seviyelerini değiştirebilirsiniz. Öğrenme güçlüğü öğrenememe anlamına gelmez, adı üzerinde öğrenebilir ama bunun için biraz güçlük çeker. Okul öncesi dönemde erkenden teşhis edilmiş öğrenme güçlükleri büyük oranla azaltılmaktadır.
Öğrenme güçlüğü çeken çocuklara öğretilmesi gereken ilk şey çok çalışması gerektiğidir, çünkü bu çocuklar diğer çocuklardan çok çalışırlar ise anca onların seviyelerine gelebileceklerdir. Çocuklar ancak çok çalıştıkları zaman başarıya ulaşabileceğini bilmeli ve bunun için çok çalışmalıdır.
Bu çocuklar okuma, yazma gibi kavramları geç öğrenirler ve diğerlerinden geri durumda olurlar. Aranın kapatılması için bol bol kitap okutturulmalı ve yazma egzersizleri yapılmalıdır.
Anne ve babalar öğrenme güçlüğü çeken çocuklarının durumlarını utanmadan öğretmenlerine anlatmalı ve bu konuda onların da dikkatini çekmelidir. Öğretmenlerle yapılacak ortak çalışmalar çocuklar için çok faydalı olacaktır.
Anne ve babalar, unutmayın ki öğrenme güçlüğü çeken çocuklar başarısız olmak için dünyaya gelmemişlerdir, onların hayatlarında başarılı olmaları sizin elinizdedir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|