Tekil mesaj gösterimi
Alt 21 Ağustos 2022, 11:06   #1
Çevrimdışı
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir? Tansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir? Tansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir? Tansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?



Yüksek tansiyon dünya üzerinde insanların sağlığını tehdit etmektedir. Hipertansiyon insandaki yüksek kan basıncını ifade etmektedir. Genellikle bu kişiler tansiyon hastası olarak nitelendirilmektedir. Damarlardaki kan basıncının normal değerlerin üzerine çıkması sonucu tansiyon hastalığı meydana gelmektedir. Normal bir kişiye farklı zamanlarda yapılan tansiyon ölçümleri 140 – 90 mmHg’nin üzerindeyse tehlike çanları çalmaktadır. Halk dilinde büyük tansiyon olarak ifade edilen 140 kanın vücuda gönderilmesi sırasındaki basınçtır. 90 ise kanın vücuttan alınarak kalbe getirilmesi sırasındaki basınçtır. Bu hastalık tedavi yolları ile kontrol altında tutulabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri uygulanmadığında ise birçok hastalık meydana gelmektedir. Hipertansiyon hastası tedavi görmez ise beyin kanaması, felç, böbrek yetmezliği ve kalp krizi geçirme riski artmaktadır.



Yapılan araştırmalar sonucunda genç insanların yaklaşık 1/4 ü yüksek kan basıncına sahip tansiyon hastasıdır. Bu rakam yaş gruplarına , yaşanılan coğrafyaya , cinsiyete ve birçok unsura göre değişkenlik göstermektedir. Hipertansiyon hastası olan kişi sayısı yaş ilerledikçe artmaktadır. 70 yaş ve üzeri kişilerde yapılan araştırmalarda bu kişilerin %60 ının hipertansiyon hastası olduğu saptanmıştır. Değişen dünya şartlarıyla birlikte hipertansiyon hastalarının sayısının gün geçtikçe artış göstereceği tahmin edilmektedir.

Tansiyon hastaları oranı yaşanılan bölgeye göre farklılık göstermektedir. Bu genel anlamda ekonomik gelişmişlikle de alakalıdır. Çünkü ekonomik olarak gelişmiş zengin ülkelerde yüksek kan basıncına sahip hasta sayısı bir hayli fazladır. Geri kalmış ülkelerde ise bu sayı düşüktür. Bu gösteriyor ki hipertansiyon hastalığına yaşam stili ve beslenme şekilleri etki etmektedir. Hindistan gibi ülkelerde yüksek kan basıncına sahip insan sayısı azdır. Ancak ABD de bu sayı bir hayli yüksektir.



Türkiye’de Hipertansiyon Hastaları İncelendiğinde;
Türkiye’de hipertansiyon hastalığını görülme oranı % 32′ dir. Bu oran çok yüksektir. Yani yaklaşık olarak her üç kişiden biri bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu oran kişi sayısı olarak düşünüldüğünde Türkiye’de yaklaşık 18 milyon hipertansiyon hastası vardır.
– Hipertansiyon hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir. Ancak kadın- erkek oranları arasında fazla bir fark yoktur.

– Hipertansiyon hastalarının %68 i aşırı kiloludur.

– Hipertansiyon hastalarının % 28 inin böbrekleri az ya da çok hasar görmüştür. Hipertansiyon erken anlaşılırsa böbrekler için ayrı bir tedavi yöntemi izlenebilmektedir.


Hipertansiyonun Başlıca Sebepleri

– Genetik
– Aşırı kalori alımı
– Stres
– Sigara
– Fiziki durgunluk
– Aşırı tuz alımı
– Aşırı alkol tüketimi

Günümüzde aşırı beslenme ve fiziki durgunluk sonucunda ortaya şişman insanlar çıkmıştır. Yapılan araştırmalarda şişmanlık ve hipertansiyon arasında bağlantı kurulmuştur. Hatta hipertansiyon hastalığının sebebi direk olarak şişmanlık olarak gösterilmeye başlamıştır. Hipertansiyona sahip hastalar incelendiğinde büyük bir bölümünün şişman olduğu görülmektedir. Hastalara uygulatılan diyetlerle birlikte kilo kaybı meydana gelmektedir. Meydana gelen kilo kaybı kan basıncının azalmasını sağlar.

Şişmanlık ve Hipertansiyon İlişkisini açıklayacak olursak;
Aşırı kilolu insanlarda yağ hücreleri yoğun olarak bulunmaktadır. Bu yağ hücreleri leptin ismi verilen bir hormon salgılamaktadır. Bu hormon sempatik sinir sistemini sürekli uyarmaktadır. Bu uyarılma sonucunda ise kan basıncı artış göstermektedir. Ayrıca kilolu insanlarda insülin seviyesi yüksektir. Bundan dolayı kilolu insanlar böbreklerinde daha fazla su ve tuz tutar. Bu ise hipertansiyona sebep olur.

Yapılan araştırmalarda tuz alımının hipertansiyonu tetiklediği görülmüştür. Örneğin fareler üzerinde yapılan deneyde, farelere yüksek miktarda tuz verilmiştir. Bunun sonucunda farelerde tansiyon yükselmesi görülmüştür. Hatta bazı fareler felç olmuştur. Normal şartlarda tuz vücudumuzda bir çok işlevi yerine getirir. Ancak bu tuzun fazla alınması sonucunda vücudumuz zarar görmektedir. İnsanlar sadece ekmekten günlük tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Bundan dolayı yemeklere katılan tuzlar aslında vücudumuz için gereksizdir.

Hipertansiyon hastaları üzerinde yapılan incelemelerde bir bölümünün şeker hastası olduğu görülmüştür. Şeker hastalarının hipertansiyon hastası olma riski diğer kişilere göre daha yüksektir. Şeker hastaları için kan basıncının normal değeri 130 – 80 mmHg’dir.

Alkol kullanımı da beraberinde tansiyon hastalığını getirmektedir. Alkol kan basıncına etki etmektedir. Rusya gibi çok alkol tüketen ülkelerde hipertansiyon hastalarının sayısının yüksek olması bu durumu ispat etmektedir. Görüldüğü gibi insanların yeme ve içme alışkanlıkları tansiyon üzerinde çok etkilidir.

Hipertansiyon Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
– Belirli aralıklar tansiyon ölçülmelidir. Çünkü tansiyonumuzun yükseldiğini her zaman anlayamayız.

– Doktorların tedavi kapsamında verdiği ilaçlar talimatlara uyarak düzenli ve devamlı kullanılmalıdır.

– Tansiyon kontrollerine belirtilen zamanda gidilmelidir.

– Bizim için önerilen beslenme programı uygulanmalıdır.
Görüldüğü gibi hipertansiyon hastalarının sayısı bir hayli fazladır. Bundan dolayı gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Çünkü tedavi edilmediği taktirde vüvudumuzda bir çok hastalık meydana gelmektedir. Tedavi yöntemleriyle herkes 120 – 8 mmHg kan basıncına sahip olmalıdır.


  Alıntı