Tekil mesaj gösterimi
Alt 05 Eylül 2022, 14:06   #1
Çevrimdışı
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Konferans Nedir?

Konferans Nedir?



Konferans Nedir?

Yazar, düşünür ve sanatçıların ya da alanında uzman olan kişilerin gündemde olan bir konuyu açıklamak ve öğretmek, bir çalışmayı tanıtmak amacıyla kapalı bir salonda ve topluluk önünde yaptıkları konuşmaya konferans adı verilir.

Konferansın amacı, bir düşünceyi/görüşü dinleyicilere benimsetmektir. Buna göre konu dinleyenlerin ilgisini çekecek tarzda olmalı; düşünceler bir bütünlük içinde verilmeli; düşünceler açıklıkla örneklerle ve belgelerle desteklenmeli, dinleyiciyi sıkacak derecede uzun değil, açık, anlaşılır ve akıcı olmalıdır.

Konferansta önce konu ortaya konur. Dinleyicilerin zihinlerinde şekillenen sorular belirlenir, söylenir; sonra bu sorular çeşitli açılım yollarıyla örnek ve kaynaklar yardımıyla açıklanır. Sonuç bölümünde ise genel bir yargıya ulaşılır.

Konuşmanın etkili olması için konuşmacı, sözlü anlatım tekniklerine uymalı, belli bir plana göre hazırladığı elindeki notları okumak yerine, onlara, ancak anımsamak ve konudan uzaklaşmamak için bakmalıdır.

Konferanslar, halkın türlü konularda eğitimi ve aydınlatılmasını sağladığı için üniversiteler ve diğer bilim kuruluşları sürekli konferans düzenlerler.

Konferans, dinleyiciye bilgi vermek amacına yönelik olduğu için konusu ilginç olmalı ve herkesin bilmediği, merak ettiği konuları gözler önüne sermelidir. Konferansçı kendi alanında uzman olmalı; bilgi ve birikimini dinleyiciye aktarabilecek donanıma sahip olmalıdır. Ayrıca konferansçı dilin imkanlarını iyi kullanmalı, uzun ve anlaşılması güç cümleler kullanmamalıdır. Konuşmacı düşüncelerini bir bütünlük içinde aktarmalı, gerekirse günlük hayattan örneklerle somutlaştırılmalıdır. Konferans süresini iyi ayarlamalı; ses tonu, jest ve mimiklerini yerinde ve doğru kullanmalıdır.

Konferans verilmeden önce konuşmacı bir başkası tarafından dinleyicilere tanıtılmalıdır. Konferans verecek kişi, yapacağı konuşma ile ilgili gerekli inceleme ve araştırmaları yapmalı, konferans bitiminde kendisine sorulabilecek sorulara da hazırlıklı olmalıdır. Sorular sözlü olabileceği gibi yazılı da olabilir. Konuşmacı bu sorulardan konuya açıklık getireceğine inandıklarını cevaplamalıdır. Soru sorma süresi konferansın üçte birini geçmemelidir.

Konferanslar, bir organizasyon sonucu gerçekleşen konuşmalardır. Bunun için alanında uzman kişiler ilgi duyulan konuda konuşmak için önceden davet edilir, konferansın yapılacağı salon, tarih ve konu hakkında duyuru yapılır. Konferanslar konularına ve uzmanlık alanlarına göre edebiyat, eğitim, tarih, felsefe, tıp, sanat konferansları gibi adlar alabilirler.

Konferansın en belirgin özelliği öğretici olmasıdır. Bazı yönleriyle nutuk ile benzeşir. Ancak konferans, öğreticilik yönünün ön planda olması ve konuşur gibi bir üslupla sunulması yönleriyle nutuktan ayrılır.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


“ Kimseyle hiçbir konuda yarış halinde değilim.
Kimseden akıllı, kimseden güzel, kimseden iyi olma gibi bir iddiam yok.
Kimse için 'EN' değilim, 'DAHA' değilim.
Bu devasa iddiasızlığın bana verdiği özgürlüğün hastasıyım. ”


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı