Tekil mesaj gösterimi
Alt 12 Ekim 2022, 22:49   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan

Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan



Hawa Mahal (Kadınlar için Yapılmış Saray) | Hindistan

Hawa Mahal, Hindistan'ın Jaipur şehrinde bir saraydır. Kırmızı ve pembe kumtaşından inşa edilmiş, Şehir Sarayı, Jaipur'un kenarındadır ve Zenana'ya veya kadın odalarına kadar uzanır.

Yapı, Hindistan'ın Jaipur şehrinin kurucusu Maharaja Sawai Jai Singh'in torunu Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından 1799 yılında inşa edilmiştir. Khetri Mahal'in eşsiz yapısından o kadar ilham aldı ki, bu büyük ve tarihi sarayı inşa etti.

Lal Chand Ustad tarafından tasarlanmıştır. Beş katlı dış cephesi, karmaşık kafeslerle süslenmiş Jharokhas adlı 953 küçük penceresiyle petek görünümündedir. Kafes tasarımının asıl amacı, kraliyet hanımlarının günlük yaşamı ve aşağıdaki sokakta kutlanan festivalleri görünmeden gözlemlemelerine izin vermekti, çünkü onların kamuya çıkmalarını yasaklayan katı " purdah " kurallarına uymak zorundaydılar. yüz kaplamaları olmadan. Bu mimari özellik aynı zamanda Venturi etkisinden gelen soğuk havanın da geçmesine izin vererek, yazın yüksek sıcaklıklarında tüm alanı daha keyifli hale getirdi. Birçok kişi Hawa Mahal'i sokak görünümünden görür ve onu sarayın önü sanır ama arkası öyledir.



2006 yılında, Mahal'de 50 yıllık bir aradan sonra, anıta tahmini 4.568 milyon Rs maliyetle bir facelift vermek için yenileme çalışmaları yapıldı. Kurumsal sektör, Jaipur'un tarihi anıtlarını korumak için yardım etti ve Hindistan Unit Trust, onu korumak için Hawa Mahal'i benimsedi. Saray, devasa bir kompleksin genişletilmiş bir parçasıdır. Taş oyma paravanlar, küçük kanatlar ve kemerli çatılar bu popüler turistik yerin özelliklerinden bazılarıdır. Anıt ayrıca zarif bir şekilde modellenmiş asılı kornişlere sahiptir.

Mimari
Bu saray, yaklaşık 50 fit (15 m) kadar yükselen beş katlı piramit şeklinde bir anıttır. Yapının en üst üç katı tek oda genişliğinde olup, birinci ve ikinci katların önlerinde avlular bulunmaktadır. Sokaktan bakıldığında ön cephesi küçük lombozlu petek görünümündedir. Her lombozda minyatür pencereler ve oymalı kumtaşı ızgaralar, süslemeler ve kubbeler bulunur. Anıtın eşsiz cephesini veren, yarı sekizgen koylar kütlesi görünümünü verir. Yapının arka cephesindeki iç yüz, en üst kata kadar ulaşan, minimal süslemeli sütunlar ve koridorlardan oluşan odalardan oluşmaktadır. Sarayın içi, "çeşmeler avlunun ortasını süslerken, kakma paneller veya yaldızlarla kabartmalı farklı renkli mermerlerden odalara sahip" olarak tanımlanmıştır.

Lal Chand Usta mimardı. Şehirdeki diğer anıtların dekoruna uygun olarak kırmızı ve pembe renkli kumtaşı gömme rengi, Jaipur'a verilen "Pembe Şehir" sıfatının tam bir kanıtıdır. Karmaşık bir şekilde oyulmuş jharokhalara (bazıları ahşaptan yapılmıştır) sahip 953 nişli cephesi, yapının sade görünümlü arka tarafıyla tam bir tezat oluşturuyor. Kültürel ve mimari mirası, Hindu Rajput mimarisi ile İslami Babür mimarisinin birleşiminin bir yansımasıdır ; Rajput stili kubbeli saçaklar, yivli sütunlar, nilüfer ve çiçek desenleri şeklinde görülür ve İslami stil, taş işlemeli telkari işlerinde ve kemerlerinde belirgindir.

Şehir sarayı tarafından Hawa Mahal'e giriş bir imparatorluk kapısından yapılır. Doğu tarafında Hawa Mahal'in çevrelediği, üç tarafı çift katlı binaların bulunduğu geniş bir avluya açılır. Bu avluda bir arkeoloji müzesi de bulunmaktadır.

Hawa Mahal, Mahal'in zarafeti ve yerleşik iç mekanı nedeniyle en sevdiği tatil yeri olduğu için Maharaja Jai ​​Singh'in şef-d'œuvre'si olarak da biliniyordu . Cephenin küçük pencerelerinden geçen esinti ile odalarda sağlanan soğutma etkisi, odaların her birinin merkezinde yer alan çeşmelerle güçlendirilmiştir.

Hawa Mahal'in en üst iki katına sadece rampalardan ulaşılıyor. Mahal, Rajasthan Hükümeti'nin arkeolojik departmanı tarafından korunur.





Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı