ForumAdası'nın genel forum sitesi, genel forum, genel forum siteleri, forum sitesi gibi Google aramalarında 1. sayfada; 1. sırada olduğunu duyurmak için oluşturmuyorum bu konuyu. Çünkü zaten aylardır bu sıralamada kalıcılığını perçinledi ve biz, zaten böyle şeylere yıllar önce doyduğumuz için bu sıralamaları; bu başarıları duyurma gereği hissetmedik bile. Öte yandan her zaman söylediğim gibi bu, tek başına bir
SEO başarısı değildir. Çünkü günümüzde takılacak forum sitesi arayan bir kullanıcı o aramayı Google'da yaptığı zaman salt ilk siteyi değil, ilk sayfadaki 3-5 siteyi gezer ve dolaşır. Hangisi aktifse, görünümü hoşuna giderse orada kalır. Bu sıralamalarda göze çarpıcı bir yer edinebilmiş olmak bu yüzden yeterlidir. Ha, biz yine ilk sıradayız o ayrı da çok havası atılacak bir konu değil. Bugün ben size başka bir şeyi görsellerle destekleyerek sunacağım.
Google'da “genel forum sitesi” diye aratıldığında orta sıralarda kullanıcıların benzer içerik arayışındayken sorduğu bazı sorular listelenmiştir. Bu, benzer içerikleri aratan kullanıcıların bu soruları da sorduğunu göstermektedir. Buna
SEO uzmanları “FAQ Schema” da der ve özellikle WordPress tabanlı siteler bu soruların arama sonuçlarında çıkmak için yazılımsal olarak temaya da bu schema düzenlemelerini yapıp uğraş gösterirler.
Genel forum sitesi Google aramasındaki FAQ bölümünü görsel olarak şöyle sunayım.
Forum siteleri için çok elverişli düşünülmese de bugün bir deneme yapıp aşağıdaki makaleyi yazdım.
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Yukarıdaki makale gördüğünüz üzere ilk sırada sorulan sorunun yanıtlarını daha da kapsamlı şekilde içermekte. Oradan tıklayıp, snippet olarak gösterilen Wikipedia sonucunun altındaki diğer sonuçlara tıkladığınızda bu makalenin başlığını da oluşturan aşağıda görsel sonucunu paylaşacağım aramayı yapmış olursunuz.
Daha içerik yayınlanalı saatler olmasına rağmen hem index aldı, hem sıralama aldı hem de inanması güç ama R10 gibi 17 yıllık Türkiye'nin en köklü webmaster platformunda yayınlanan makalenin önüne geçti!
Peki bu ne anlama geliyor ve nasıl oldu?
- Yaptığımız hem iç hem de dış SEO çalışmaları sonucunda Google'ın gözünde, algoritmik olarak; yalnızca ForumAdası'nın ana sayfası değil, ForumAdası'na açılan bütün konular güçlü ve nitelikli görülüyor. Bir de bu konu içeriklerini özgün yazarsanız durumun keyifliliği daha da katmerleniyor.
- Çoğu internet sitesinin index alamamaktan yakındığı günümüzde, ForumAdası; Google'da saatler içerisinde taranmış olmakla ve listelenmekle yetinmiyor, sıralama alıyor ve üstelik dev bir platformun makalesini geçebiliyor!
- Aylar önce zaten bu durumun benzerini canlı canlı, doğal bir örnekle deneyimlemiştik. @[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] arkadaşımızın oluşturduğu [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!] adlı haber konusu o zaman gündemdi ve ForumAdası birçok haber sitesini de geçip o haberden 2 bin civarı görüntüleme almıştı.
- ForumAdası yazılım olarak mobil uyumsuz vBulletin 3 (responsive değil) kullanmasına rağmen bu başarıyı elde etti. E artık gerisini siz düşünün.
ÖZET
“Yani sonuç olarak fok balıkları çok mu yalnız? Teknik şeylerden anlamıyorum, bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak?” diyorsanız...
- ForumAdası'nda oluşturduğunuz konular ilgi çekiciyse, özgünse yalnızca ForumAdası üyelerine değil; binlerce ziyaretçiye anlık olarak ulaşabilirsiniz.
- ForumAdası'nın diğer genel forum sitelerinden daha avantajlı olduğu ve içeriklerinin daha fazla nitelikli görüldüğü tescillendi.
- ForumAdası, yalnızca nostaljik bir hissiyatla forum arayışında olan kullanıcılara değil; herhangi bir haberden, yazıdan, sözlük konusundan, yorumdan... Aniden yeni katılımcılar elde edebilir. Sırf bu şekilde bile ailemiz sürekli büyüme kat eder.
- ForumAdası'nda emeklerinizi düşünen, paylaşımlarınıza değer veren ve bununla da kalmayıp değer kazandıran bir yönetim var. Şahsen bugün aldığım netice bana sanki Ekşi Sözlük'te yazıyormuşum hissi verdi. Kim bilir? İleride belki forum konseptinde bir interaktif sözlük kadar markalaşabiliriz.
Şahsen benim değil, bizim değil, hepimizin başarısı olan bu mutluluğu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum! Bizimle kalın, her zaman iyiye değil; en iyiye ulaşalım!