Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kadınların Dünyası > Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Bebeğinizin gelişimiyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bölümdür.


Çocuklara Harçlık ve Alışveriş Kavramının Öğretilmesi

Bebeğinizin gelişimiyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bölümdür.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Ağustos 2022, 10:24   #1
Çevrimiçi
Zeze
Zeze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Çocuklara Harçlık ve Alışveriş Kavramının Öğretilmesi

Çocuklara Harçlık ve Alışveriş Kavramının Öğretilmesi

Çocuklara Harçlık ve Alışveriş Kavramının Öğretilmesi
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Alışveriş büyük küçük herkesin hayatının vazgeçilmezlerindendir. Büyükler için ne kadar önemli ise çocuklar içinde bir o kadar önemlidir. Tabi ki alışverişin de olmazsa olmazı paradır. Bu yüzden çocuklara para kavramı çok iyi öğretilmelidir.

Çocuklar özellikle okul öncesi dönemlerde alışverişlerini anne ve babaları aracılığı ile yaparlar, onlar beğenir anne ve babalarından almasını isterler, ya da acıktıkları zaman anne ve babaları yardımı ile yemek alırlar. Fakat okul dönemi ile birlikte bu durum değişir, çocuklar artık yalnızdır ve kendileri bir şeyler almak zorundadırlar. Bu güne kadar yanlarından hiç ayrılmayan anne ve babaları yoktur artık yanlarında. İşte bu andan sonra çocuklar için paranın önemi artar ve harçlık kavramı girer hayatlarına. Anneler ve babalar unutmamalıdırlar ki çocuklarına harçlık verirken sadece onların günlük ihtiyaçlarının karşılamakla kalmayıp, gelecek dönemlerdeki para ile ilişkilerinin de temelini atmış olurlar.

Harçlık ödül veya ceza değildir;
Harçlık ailelerin çocuklarının zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için verdikleri düzenli paralardır. Bir ödül veya ceza değildir. Yapmalarını istediğiniz şeylerde ödül olarak kullanılmamalı, yine aynı şekilde kötü davranışlarında da ceza olarak harçlıkları kesilmemelidir. Aileler için önemli olan konu ise verilen harçlığın miktarıdır. Bu miktarın belirlenmesi kritik bir konudur.

Çocuklarımıza vereceğimiz harçlığı belirlerken nelere dikkat etmeliyiz?
Harçlığın miktarının belirlenmesinde bir çok kriter vardır. Çocuğun yaşı, alışkanlıkları, okulu ve okuldaki arkadaş çevresi, ailenin ekonomik durumu gibi bir çok etken vardır harçlığın belirlenmesinde. Verilen harçlık ne az nede çok olmalıdır. Az olması durumunda arkadaş çevresi tarafından ezilebileceği veya temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağı gibi çok çok fazla olması durumunda artan para ile gereksiz şeyler alıp kötü alışkanlık sahibi olabilmektedir. Ama harçlık her zaman ihtiyacından biraz fala olmalıdır. Bu durumda fazla kalan para aile tarafından her zaman kontrol edilmeli ve çocuğa para biriktirme alışkanlığı edindirilmelidir. Bu biriken parayı kendi istediği gibi ama sizin kontrolünüzde kullanmasına izin verilmelidir. Biriken para ile sinemaya gidebilir, çok istediği bir kitabı alabilir vs.

Anneler ve babalar ilk olarak okulu ziyaret etmeli ve kantindeki yiyecek ve içecek fiyatlarını öğrenmelidir. Çocuğunuzun neler yiyip içeceğini siz aileler en iyi bilirsiniz. Eğer otobüs veya minibüs ile okula gidiyorsa bu fiyatlarda eklenmelidir. Acil ihtiyaç duyabileceği kırtasiye malzemelerinin fiyatları belirlenip bir ortalama alınmalıdır. Toplam paraya bir miktar ferah payı konulmalı ve bu pay da çocuğun kendine bırakılmalıdır. Ama her zaman artan parasını biriktirmesi konusunda teşvik edilmelidir ve baskıcı bir tutumdan ziyade yönlendirici ve yol gösterici bir tutum sergilemelidir.

Çocuğum ne kadar harçlık verirsem vereyim hepsini harcıyor;
Bu durumlarda en önemli görev de her zaman olduğu gibi anne ve babaya düşmektedir. Böyle durumlarda çocuğun harçlığı azaltılmaktansa fazla harçlığını nasıl elinde tutması ve biriktirilmesi öğretilmeli veya özendirilmelidir. Biriken para ile ne alabileceğini göstermek onlara bu konuda açılacak en önemli yol olacaktır. Çocuğunuzun çok sevdiği ve istediği şeyleri seçerseniz ve bu şeyi ne kadar sürede ne kadar harçlık artırarak alabileceğini anlatabilirseniz ve hatta başlangıç için siz bir miktar para koyup onu teşvik ederseniz çocuğunuzun artan harçlığını biriktirmesi veya harcama yaparken biraz hesaplı harcama yapmasını sağlayabilirsiniz.

Ama bazı durumlarda çocuklar ne yaparsanız yapın para biriktiremezler, bunun nedeni çocukların para harcamayı çok sevmesi değil harcamayı bilmemesi de olabilir. Bunun önüne geçmek için beraber alışverişler yapmalı, paranın kontrolünü çocuğunuza vermeli ve alışveriş anında müdahale ederek nasıl alışveriş yapılmasını öğretmeniz gerekmektedir.

Harçlık miktarı belirlenirken tüm aile bireylerinin fikri alınmalı ve ortak bir karara varılmalıdır, ama harçlık miktarının kanun olmadığı ve, çocuğun ihtiyaçlarına göre değişebileceği unutulmamalıdır.



Bu Gri Şehrin Tüm Yollarını Rengarenk Boyamak İster,
Bazen Kızar Dünyaya ama Sadece Kendini Üzer...
Göremezler, Kalbindeki Elmasa Erişemezler,
Kanatlarını Rüzgara Açmış, Dur Diyemezler...
Onun Bir Düşü Var ki Asla Bilemezler!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alışveriş, Çocuklara, harçlık, kavramının, Öğretilmesi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 16:38.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.