Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Kadınların Dünyası > Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Bebeğinizin gelişimiyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bölümdür.


Çocuklarda Karşı Gelme Bozukluğu Nedir?

Bebeğinizin gelişimiyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bölümdür.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Kasım 2022, 11:48   #1
Çevrimdışı
Papatya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Çocuklarda Karşı Gelme Bozukluğu Nedir?

Çocuklarda Karşı Gelme Bozukluğu Nedir?

Çocuklarda Karşı Gelme Bozukluğu Nedir?

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Çocuğunuz her şeye hayır diyor, söz dinlemiyor ve kurallarına uymuyorsa, karşı olma-karşı durma bozukluğuyla uğraşıyor olabilirsiniz...

Karşı olma karşı durma bozukluğu veya diğer adıyla muhalif meydan okuma, alışılmadık derecede öfkeli, kurallara uymayan veya kasıtlı olarak başkalarına zarar veren çocuklarda teşhis edilir. Tüm çocuklar bunları zaman zaman yaparken, karşı olma bozukluğuna sahip çocuklar en az altı ay boyunca bu davranışların aşırı versiyonlarını gösterirler. Çoğu zaman, ebeveynler çocuklarının davranışlarından bunalmış hissederler ve onlara nasıl yardım edeceklerini bilemezler.

Bu bozukluğun sebep olduğu davranışlar, ebeveynleri istemeden aşırı şekillerde tepki vermeye itebilir. Bazen, işbirliği yapmayacakları için hayal kırıklığına uğradığınız için çocuğunuza bağırabilirsiniz ya da sinir krizi geçirmelerini durdurmak istediğiniz için istediklerine teslim olabilirsiniz. Bu tepkiler zamanla çocuğun davranışını pekiştirebilir. Bağırmanın normal olduğunu ve öfke nöbetlerinin onlara istediklerini sağladığını öğrenebilirler.

Çocuğunuzda karşı olma bozukluğu varsa, aile olarak tedavi görmek önemlidir. Ebeveyn eğitimi denen şeyde, çocuklarla sağlıklı sınırlar koymayı, bunları zorlamayı öğrenir ve onlara öfke ve hayal kırıklığı gibi duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğretirsiniz. Bir terapist, çocukların davranışlarını iyileştirmek için doğru stratejiyi bulmanıza ve evde plana bağlı kalmanıza yardımcı olabilir. Bu bozukluğa sahip bazı çocuklar, saldırganlıklarını azaltmaya yardımcı olan ilaçları da alabilir.
Çocuklar bu bozuklukla da büyüyebilir, ancak tedavi olmadan birçoğu davranış sorunları yaşamaya devam edecektir. Erken tedavi olmak çocukları gelecek için daha iyi bir yola sokabilir ve tüm aile için hayatı kolaylaştırabilir.

Karşı gelme bozukluğu nedir?

Çocukların en azından bazı zamanlarda muhalif ve meydan okuyan olmaları normal olmanın da ötesinde, sağlıklı gelişimin bir işaretidir. Peki, bir çocuk ne zaman karşıt olma karşı gelme bozukluğuna sahip olur?

Karşı olma karşı gelme bozukluğu tipik olarak erken ilkokul yaşlarında teşhis edilir ve bu çocuklar, yerleşik bir davranış sorunları modeline sahiptir. Belirtiler şunları içerir:

Alışılmadık derecede kızgın ve sinirli olmak
Sık sık öfkelerini kaybetmek
Kolay sinirlenmek
Otorite figürleriyle tartışmak
Kurallara uymayı reddetme
Kasten sinir bozucu insanlar
Hatalar için başkalarını suçlamak
Kin tutmak

Tüm çocuklar zaman zaman bu semptomlara sahip olabilir. Karşı olma bozukluğunu normal karşı gelme davranışından ayıran şey, ne kadar şiddetli olduğu ve ne kadar süredir devam ettiğidir. Bu semptomlar altı aydan uzun bir süredir devam ediyorsa, bir tanıdan söz edilebilir. Karşı olma bozukluğunun bir diğer ayırt edici özelliği, aile ilişkilerinde ödettiği bedeldir. Düzenli günlük hayal kırıklıkları, göz ardı edilen komutlar, tartışmalar, patlayıcı öfke nöbetleri zamanla birikir, bu olumsuz etkileşimler ebeveyn-çocuk bağına zarar verir ve düşmanca davranış kalıplarını güçlendirir.

Zor çocukların ebeveynleri

Bu durum sadece çocuğu zorlamaz, davranış sorunları olan çocuklar, ebeveynleri aşırı uçlarda davranmaya itebilir. Daha fazla kontrolün çocuğun dinlemesini sağlayacağı umuduyla ebeveynler aşırı katı olabilir veya teslim olup fazla hoşgörülü davranıp çocuğun bu yanlış davranış kalıplarını pekiştirebilir. İşte iki yaygın senaryo:

Çocuğunuza oyun oynamayı bırakmasını ve yatmaya hazırlanmasını söylersiniz. İlk iki seferde isteğinizi görmezden gelir ve üçüncü kez sorduğunuzda, bağırmanızı engelleyemez ve her iki tarafı da üzersiniz.

Çocuğunuza oyun oynamayı bırakmasını ve yatmaya hazırlanmasını söylersiniz. Oynamaya devam etmek istediği için sinir krizi geçirir. Yatmadan önce üzülmesini istemezsiniz, bu yüzden geri çekilip on dakika daha oynayabileceğini söylersiniz.

İlk senaryoda, çocuğunuz bağırmanın bir mesajı iletmenin kabul edilebilir bir yolu olduğunu öğrenir. Daha incelikli bir şekilde, o ilk birkaç isteği görmezden gelmeye devam edebileceğini de öğreniyor olabilir. Ciddi olduğunuzu ancak sesinizi yükselttiğinizde anlamaya başlar.

İkinci senaryoda, çocuğunuz sinir krizi geçirmenin ona istediği bir şeyi verebileceğini öğrenmiştir, bu nedenle gelecekte bunu tekrar yapma olasılığı daha yüksektir.

Bu senaryoların her ikisi de aileleri gelecekteki çatışmalara hazırlayabilir ve ne kadar çok tekrarlanırsa, o kadar çok tanıdık davranış kalıpları haline gelirler ve kırılması daha zordur. Çocuğunuzun bu senaryoların gerçekleşmesi için karşı olma bozukluğuna sahip olması gerekmez, ancak tekrarlanan olumsuz etkileşimler bu gibi davranış bozukluklarına yol açabilir.

Ne yapmalı?

Tüm hane halkının sağlığı ve mutluluğu için çok önemli olan ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmek için olduğu kadar çocuğunuzun geleceği için de tedavi görmek önemlidir. Bazı çocuklar karşıt olma-karşı gelme bozukluğundan daha rastlantısal bir şekilde kurtulur ancak diğerleri, devam eden aile anlaşmazlıklarından, akran reddine ve sağlıklı ilişkiler kurmada güçlüklere yol açabilecek davranış sorunları yaşamaya devam eder ve ayrıca potansiyellerine ulaşma olasılıkları da daha düşük olur.

Daha çok eğitimsel bir problem olarak ele alınan karşı olma karşı durma bozukluğunun tedavisinde ebeveynler önemli bir rol oynar. Aslolan ebeveyn-çocuk ilişkisini onarmaktır ve bu da iki taraflı bir bakış açısı gerektirir.

Tüm tedaviler ebeveynlere fazla otoriter ve fazla izin verici olmak arasındaki orta yolu bulmalarına yardımcı olmak gibi bazı ortak hedefler taşır. Davranışçı bir terapist, ebeveynlerin, net beklentiler belirleyerek, çocukları takip ettiklerinde överek ve yapmadıklarında etkili sonuçları kullanarak çocuklarının davranışlarını nasıl eğiteceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Ebeveynler ayrıca bu stratejileri tutarlı bir şekilde kullanmayı ve çocuk eğitiminde kararlı bir duruş sergilemeyi öğrenirler. Klinisyenler ayrıca çocuğunuzun akran ilişkilerini iyileştirmeye yardımcı olmak için sosyal beceri eğitimi, anksiyete veya depresyonla mücadele ediyorsa bilişsel davranışçı terapi önerebilir. Temelde, ebeveynler arası ve ebeveynlerin çocukla olan ilişkisi yeniden düzenlendiğinde, huzur sağlanan bir aile ortamı, herkesi iyileştirir.



[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bozukluğu, Çocuklarda, gelme, karşı, nedir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 09:34.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.