Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Erkeklerin Dünyası > Askerlik

Askerlik Her Türk, asker doğar!
Askerlik paylaşımlarının bulunduğu bölüm.


Askerlikten Muafiyet ve Ortopedik Hastalıklar

Her Türk, asker doğar!
Askerlik paylaşımlarının bulunduğu bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 10 Eylül 2024, 19:56   #1
Çevrimiçi
Beklenen Barbar
Albatros - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Askerlikten Muafiyet ve Ortopedik Hastalıklar

Askerlikten Muafiyet ve Ortopedik Hastalıklar

Askerlik Muayenesinde Nelere Bakılır?
Askerlik muayenesi, askerlik hizmetine uygunluğu tespit etmek amacıyla yapılır. Muayene genellikle bir dizi fiziksel ve ruhsal sağlık değerlendirmesini içerir. Aile hekimi tarafından gerçekleştirilen askerlik muayenesinde aşağıdaki adımlar izlenir:

Doktorunuz kişisel bilgilerinizin doğruluğunu kontrol eder.
Genel muayene bilgileri alınır ve hayati ölçümler yapılır. Ağırlık, boy, kan grubu, kan basıncı ve vücut sıcaklığı ölçülür.
Kilo ve boy esas alınarak ölçülen beden kitle indeksiniz elverişli sınırların içinde değilse, geçici sağlık kurulu veya hastaneye sevkiniz verilir.
Uzuv kaybı ve ortopedik rahatsızlıklarınız değerlendirilir. Eğer bu tür bir rahatsızlığınız varsa “askerliğe elverişli değildir raporu” için geçici sağlık kurulu veya hastaneye sevk edilirsiniz.
Geçmiş hastalıklarınıza dair kaydınız, görme/işitme kaybınız, alkol/madde bağımlılığınız, psikiyatrik rahatsızlığınız, bedensel/ruhsal ileri tetkik bulgunuz “EVET” ve “HAYIR” cevapları üzerinden değerlendirilir. Eğer herhangi birine “EVET” cevabı verirseniz, doktorunuz daha ayrıntılı bilgilerinizi alacak ve hastane sevkinizi gerçekleşecektir. Ancak belirttiğiniz hastalık, TSK Sağlık Yönetmeliğinin A diliminde yer alıyorsa ileri tetkik yapılması gerekmez. A dilimindeki hastalıklar için TSK Sağlık Yönetmeliğini inceleyebilirsiniz.
Yukarıda askerlik muayenesinde izlenen süreç özetlenmiştir. Askerlik muayenesi ve ileri tetkik sonucu, “Askerliğe Elverişlidir”, “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma” ya da “Sevk Geciktirme” kararları çıkabilir.

Askerlikten Muaf Olma Şartları Nelerdir?
Askerlikten muaf olma şartları, birçok asker adayının merak ettiği konulardan biridir. Çünkü askerlik hizmetine başlayan her birey, temel askerlik eğitiminden geçer. Bu eğitim fiziksel dayanıklılık, kondisyon, güçlenme, disiplin ve hijyen gibi birçok alanı içerir. Sağlık sorunları yaşayan kişiler, özellikle fiziksel eğitimde çok zorlanabilir ve görevlerini yerine getiremeyebilir.

Askerliğe engel durumlar, birçok sağlık alanıyla ilgili olabilir. Göz hastalıkları, iç hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve ürogenital organ hastalıkları bu alanlardan bazılarıdır. Göz hastalıklarından örnek vermek gerekirse, 7-11 diyoptrilik miyopi veya hipermetropi hastalığı muafiyet sağlayan durumlardan biridir. Askerlikten muaf hastalıklar listesi, TSK sağlık yönetmeliğinde ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır.

Genel olarak vücut fonksiyonlarını bozan, duyuları ve hareket becerilerini belirli bir noktaya kadar engelleyen sağlık sorunları, askerlik hizmetinden muafiyet gerektirebilir. Bu konu geniş kapsamlı olduğu için bu yazımızda sadece ortopedik rahatsızlıklar üzerinde durulacaktır.

Askerlikten Muafiyet Gerektiren Ortopedik Rahatsızlıklar
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları, askerlik muayenesinde değerlendirilen alanlardan biridir. Her bir ortopedik rahatsızlık için ayrıntılı kriterler bulunmaktadır. Ancak en önemli kriterlerden biri, vücut fonksiyonlarının ve hareket yeteneğinin etkilenme düzeyidir. O yüzden ortopedik rahatsızlıkların hangi derecede olduğu, askerlik hizmetinin yapılıp yapılmayacağını büyük oranda etkiler.

Bu bölümde askerlikten muafiyet gerektiren ortopedik rahatsızlıkları genel bir şekilde ele aldık. Daha ayrıntılı bilgi edinmek için mutlaka TSK sağlık yönetmeliğini okumalı ve askerlik muayenesindeki doktorunuza danışmalısınız. Çünkü muafiyet gerektiren ortopedik rahatsızlıklar çok geniş bir konudur.

Eğer aşağıdaki rahatsızlıklarla ilgili bir tedavi gördüyseniz, “Ertesi Yıla Bırakma” ya da “Sevk Geciktirme” kararı uygulanır. Bir sonraki randevu tarihinde yeniden muayene olursunuz ve ona göre askerlikle ilgili durumunuz belirlenir.


Hangi hastalıklar askerlikten muaf olur?
Hangi hastalıkların askerlikten muaf olduğunu öğrenmek için mutlaka TSK sağlık yönetmeliğini okumalısınız. Çünkü birçok sağlık alanındaki hastalık askerlikten muafiyet gerektirebilir. Bu alanlara kısaca örnek vermek gerekirse; göz hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, iç hastalıkları, ürogenital organ hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları sayılabilir. Hastalığınızın askerlikten muaf olup olmayacağını öğrenmek için TSK sağlık yönetmeliğindeki ilgili bölümü okuyabilirsiniz.

Askerlikten muaf belgesi nereden alınır?
Askerliğe elverişli olup olmadığınızı öğrenmek için ilk olarak aile hekiminize muayene olursunuz. Aile hekiminiz, askerliğe engel bir rahatsızlığınızın olup olmadığını tespit etmek için askerlik muayenenizi gerçekleştirir. Eğer askerliğe engel olabilecek bir durumunuz varsa, sizi yetkili bir hastaneye sevk eder. Hastanedeki muayeneniz sonucu askerliğe elverişli değildir raporu veya askerliğe elverişlidir raporu alırsınız.

Düztaban askerlik yapar mı?
Düztabanlık, askerlikten muaf hastalıklar listesinde yer almaktadır. Ancak her düztaban hastası “askerliğe elverişli değildir raporu” alamaz. Bunun için düztabanın derecesi, şiddeti ve neden olduğu şikayetler değerlendirilir. Ağrı ve yürüme zorluğu varsa, radyolojik görüntüleme bulgularında belirlenen bulgular ortaya çıkarsa askerlikten muaf olunabilir.

TSK düztaban dereceleri nedir?
TSK sağlık yönetmeliğinde, askerlikten muaf olma şartlarına ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Bazı deformitelerde, radyolojik görüntüleme bulgularında tespit edilen açılanmalar değerlendirilir. Düztaban için ise kalkaneal yükseklik açısı 10 dereceden daha azsa askerlikten muaf olunabilir. Bunun dışında ağrı ve yürüme zorluğu gibi hareket etmeyi engelleyebilecek şikayetlerin bulunması gerekmektedir.

Askerlik kilo sınırı nedir?
Her asker adayının kilo sınırı değişkenlik gösterir. Çünkü alt kilo sınırı ve üst kilo sınırı, asker adayının boyuna göre farklılaşır. TSK Sağlık Yönetmeliğinde ayrıntılı olarak aktarılan bu tablodan bir örnek vermek gerekirse: 180 cm boyundaki bir kişi için alt sınır 63 kg iken üst sınır 77 kg’dır.

Sadece ideal aralığın içinde olmamak, askerlikten muaf olmaya yeterli değildir. Boy/ağırlık oranı için hastaneye sevk gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir:

Yirmi yaşına girdikten sonra, tablodaki alt kilo sınırından 11 kg ila 20 kg (20 kg dahil) eksik olmak
Yirmi yaşına girdikten sonra, tablodaki üst kilo sınırından 31 kg ila 40 kg (40 kg dahil) fazla olmak
Kemik yaşı 19 ve üzeri olduğu halde, 152 cm veya daha kısa bir boya sahip olmak
Yukarıdaki değerler, yeni çıkabilecek kanunlara göre değişkenlik gösterebilir. O yüzden resmi askeri kaynakları takip etmeniz ve en güncel bilgileri kontrol etmeniz önemlidir.

Randevu için tıklayınız



.

.

.

.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Burası, yüzyıl ara verse bile ata binince ne yöne gideceğini unutmamış olanların ülkesi...
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
askerlikten, hastalıklar, muafiyet, ortopedik


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 09:26.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.