Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi - Uzay Bilimi

Astronomi - Uzay Bilimi Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Müze, uzay mekiği Endeavour’u sergilenmek üzere dikey olarak almaya başlayacak

Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Ağustos 2023, 22:34   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Müze, uzay mekiği Endeavour’u sergilenmek üzere dikey olarak almaya başlayacak

Müze, uzay mekiği Endeavour’u sergilenmek üzere dikey olarak almaya başlayacak

On yılı aşkın bir planlama, mühendislik çalışmaları ve bağış toplama süreci sonunda uzay mekiği Endeavour dikey konuma geçmeye hazır.

2012’den bu yana NASA’nın emekli yörünge aracını yatay konumda sergileyen Kaliforniya Bilim Merkezi, uzay aracının fırlatma rampası benzeri yeni sergisinin yeni Samuel Oschin Hava ve Uzay Merkezi’ne (halen inşaatı devam ediyor) yerleştirilmeye başlanacağı tarihi belirledi. Apollo’nun Ay’a ilk inişinin 54. yıldönümü olan 20 Temmuz’da Endeavour’un ikiz katı roket iticilerinin taban parçaları, yani kıç etekleri vinçle yerlerine kaldırılacak.

California Bilim Merkezi Başkanı ve CEO’su Jeffrey Rudolph collectSPACE.com’a verdiği özel röportajda, “Bu küçük bir ilk adım gibi görünebilir, ancak Endeavour’un dikey sergisinin temelini oluşturmaya yönelik gerçekten dev bir adım” dedi. “Arka etekler monte edildiğinde, onlarca yıllık bir rüyanın ilk adımı atılmış olacak.”

Bu hamle aynı zamanda Endeavour’un birkaç yıllığına sergilenmeyeceği bir geri sayımı da başlatacak. Halkın aracı yere yakın bir şekilde görmek için bu yılın sonuna kadar süresi var. Şu anda Samuel Oschin Teşhir Pavyonu’nda bulunan sergi, dünyada halkın kanatlı bir yörünge aracının kiremit kaplı göbeğinin altında yürüyebileceği tek yerdir.



Uzay mekiği Endeavour, 31 Aralık 2023 tarihine kadar Kaliforniya Bilim Merkezi’nde yatay olarak sergilenecek ve bu tarihten sonra birkaç yıl içinde Samuel Ocshin Hava ve Uzay Merkezi’nin açılışına kadar sergilenmeyecek. (Resim kredisi: Kaliforniya Bilim Merkezi)
Bu deneyim, Endeavour’un 2024 yılında katı roket iticileri ve harici yakıt tankıyla birlikte istiflenmesine hazırlık olarak 31 Aralık’ta sona erecek. Mekik yerleştirildikten sonra bile, Oschin Hava ve Uzay Merkezi’nin halka açılmadan önce tamamlanması için birkaç yıl daha çalışma yapılması gerekecek.

“Bu işe 2012 yılında başladık ve yol boyunca pek çok aksaklık yaşandı, ancak şu anda buradayız ve inşaat çok iyi gidiyor” diyen Lynda Oschin, vakfının Endeavour’un dikey sergisine merhum kocası adına öncülük ettiğini belirtti. “Herkes çok heyecanlı.”

Bir inçin 1/16’sından daha az
Oschin, “Ben de biraz gerginim,” dedi. “Bunu bir araya getirirken ve ayakta tutarken hataya çok az yer var ya da hiç yok.”

Kıç eteklerin taşınması oldukça basittir ve yalnızca kaldırma sabahı bilim merkezine varacak ve hemen ardından ayrılacak olan nispeten küçük bir hidrolik kamyon vinci gerektirir. Donanım olarak, 7,5 fit yüksekliğinde ve 18 fit genişliğindeki (2,3’e 5,5 metre) iki etek, mekiğin taşınması en kolay bileşenleri olacak.

Zorluk onların hizalanmasında ortaya çıkıyor.

“Eteklerin kesinlikle doğru konumda olması gerektiğinden, onları 20 yol ileri geri ölçeceğiz. Kesinlikle paralel olmalılar, kesinlikle dikey olmalılar, çünkü etekte bir inçin onda biri kadar bir hata bile [level] 150 feet’te bir inçten fazla sapma olacak [46 meters] “dedi kıdemli mekik mühendisi ve bilim merkezinin Endeavour’u sergileme projesinin yöneticisi Dennis Jenkins.


Kaliforniya Bilim Merkezi’ndeki Samuel Oschin Hava ve Uzay Merkezi’nin içindeki Uzay Mekiği Pavyonu’na bakan manzara. Uzay mekiği Endeavour, katı roket iticilerinden başlayarak çerçeveli beton rampanın üzerine monte edilecek. (Resim kredisi: Kaliforniya Bilim Merkezi)
Jenkins, “Eğer etekler mükemmel bir şekilde konumlandırılmaz, şimlenmez ve hizalanmazsa, katı roket iticilerinin dış tankla bağlantı kuracağı iki bağlantı noktası düz olmayacak ya da altta yaptığımız hata derecesine göre birbiriyle hizalanmayacaktır” dedi. “Bu yüzden eteklerin konum açısından kesinlikle mükemmel olduğundan emin olmak için çok zaman harcayacağız.”

Jenkins collectSPACE’e verdiği demeçte, bilim merkezinin ölçümcüsünün bir inçin 1/16’sı kadar ölçüm yapabilme umuduyla yeni donanımlar getireceğini söyledi.

“Biraz daha iyi olmasını diliyoruz ve aslında biraz daha iyi olmaya çalışmak için bazı yeni ekipmanlar satın alıyor. Ancak bundan daha fazlasıyla yaşayamayız, gerçekten yaşayamayız” dedi.

Güvenlik ve erişim kaygıları nedeniyle kıç eteklerinin 20 Temmuz’da taşınması halka açık olmayacaktır.

Baştan sona tarih
Endeavour’un dikey gösterimini mümkün kılan faktörlerden biri de uçuşta kanıtlanmış veya uçuş için üretilmiş tüm donanımların kullanılmasıdır. NASA ve Kaliforniya Bilim Merkezi’nin çalışmaları, mekiğin uzun bir süre boyunca bile dik olarak sergilenmesinin yarattığı stresin, aracın uzaya yükselişi sırasında yaşadığından daha az olduğunu göstermiştir.



“Arka eteklerin kendileri de olabildiğince gerçek. Bunlardan biri aslında başından sonuna kadar tüm programı uçurdu.” (Resim kredisi: Kaliforniya Bilim Merkezi)
Jenkins, “Arka eteklerden itibaren her şey şu anda olduğu gibi gerçek” dedi. “Birkaç yıl içinde takacağımız güçlendirici ayırma motorları, çünkü bir inşaat alanında dolaşırken hasar görebilirler – bunlar kopya olacak, çünkü NASA bize gerçek motorlar vermiyor. İtici yakıt vermeyi sevmiyorlar.”

“Ancak arka eteklerin kendileri olabildiğince gerçek. Bunlardan biri aslında başından sonuna kadar tüm programı uçurdu” dedi.

Bilim merkezi tarafından sağlanan uçuş geçmişlerine göre, sol katı roket güçlendiricinin tabanına oturacak olan kıç etek ilk uçuşunu 1982 yılında uzay mekiğinin üçüncü uçuşu olan STS-3’te yaptı. Daha sonra STS-9, STS-51B, STS-28, STS-37, STS-47, STS-62, STS-74, STS-102, STS-120 ve STS-130 ile uçmuştur. (Bu fırlatmalardan ikisi, 47 ve 130, Endeavour ile yapıldı).

Sağ güçlendirici ile birlikte duracak olan etek ilk olarak 1985 yılında STS-51G’nin fırlatılmasıyla hizmete girmiştir. Daha sonra STS-104, STS-114 (2003 yılında uzay mekiği Columbia’nın kaybından sonra ilk uçuşa dönüş görevi) ve STS-128 için tekrar kullanılmadan önce 16 yıl boyunca yerde kaldı.



Samuel Oschin Hava ve Uzay Merkezi’nin içindeki uzay mekiği Endeavour’un sanatçı tarafından çizilmiş görüntüsü. (Resim kredisi: Kaliforniya Bilim Merkezi)
Şimdi, Endeavour’un dikey sergisini gerçeğe dönüştürmek için iki etek ve onu takip edecek tüm donanım, bilim merkezinin uzay mekiğini sergilemek için kullandığı “Görev 26” adını alacak.

Rudolph, “Heyecan verici bir dönemden geçiyoruz,” dedi. “Bu zorlu çabayı sürdüreceğimiz için çok heyecanlıyız.”








[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
almaya, başlayacak, dikey, endeavour’u, mekiği, müze, olarak, sergilenmek, uzay, Üzere


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 22:15.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.