Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi - Uzay Bilimi

Astronomi - Uzay Bilimi Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Mars ve Venüs bu ay gece gökyüzünü terk ediyor. İşte nasıl veda edeceğiniz

Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Ağustos 2023, 23:37   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Mars ve Venüs bu ay gece gökyüzünü terk ediyor. İşte nasıl veda edeceğiniz

Mars ve Venüs bu ay gece gökyüzünü terk ediyor. İşte nasıl veda edeceğiniz

Temmuz ayı, iki parlak gezegenin akşam görünürlüğünün son ayıdır.

Bunlar: Şükran Günü ile 2022 Noel’i arasında çok parlak olan ve o zamandan beri parlaklığı önemli ölçüde azalan Mars; ve sonbaharın sonlarından beri akşam gökyüzümüzü süsleyen Venüs. Her ikisi de şu anda gün batımından yaklaşık bir saat sonra batı ufkunun yakınlarında görülebiliyor.

Hepimiz büyük bir tiyatro gösterisi sona erdikten sonra oyuncuların son bir selam için nasıl ortaya çıktıklarını biliriz. Bir bakıma, aylardır devam eden göksel bir gösterinin sonuna yaklaşıyoruz ve iki ana karakter yakında son selamlarını vermek üzere dışarı çıkacaklar.

Bonus olarak, bu ay bu iki gezegenin hemen yakınında, Aslan takımyıldızındaki parlak 1. büyüklükteki yıldız Regulus yer alıyor.

Akşam gösterisinin dramatik sonu
Bu üçü arasında açık ara en parlak olanı, şu anda hızla Güneş’e yaklaşmakta olan güzel Venüs’tür. Aslında, gün batımı ufkuna doğru o kadar hızlı batıyor ki, bu ayın sonuna doğru – büyük parlaklığına rağmen – onu da görmek fark edilir derecede zorlaşabilir.

Temmuz ayının ikinci hafta sonu boyunca Venüs gün batımından yaklaşık iki saat sonra batıyor; tam da akşam alacakaranlığının sona erdiği saatte. Ancak 23 Temmuz’da bu göz kamaştırıcı dünya gün batımından sadece bir saat sonra batacak ve ay sonunda Güneş’ten sadece 20 dakika sonra batmış olacak.

Bu ay, Dünya’nın “kötü ikizi” Venüs’ü teleskopla takip etmek için kesinlikle uygun bir ay! Şu anda, Güneş etrafındaki gezegen yarışında bizi geride bırakarak Dünyamıza yaklaşıyor. Böyle zamanlarda Venüs, herhangi bir büyük gezegenin bize gelebileceği en yakın konumdadır. Dahası, Ay hariç evrendeki diğer tüm katı cisimlerden daha büyük bir görünür disk sergiler.

7 Temmuz Venüs’ün “en büyük aydınlanma derecesine” ulaştığı tarih; Venüs’ün tam ama küçük göründüğü zaman ile neredeyse altı kat daha büyük göründüğü ama sadece kılcal bir hilal olduğu zaman arasındaki “uzlaşma evresi”. Aydınlatılmış yüzey alanının en büyük miktarı orta büyüklükteki açısal boyutla birleşince Venüs -4,7 gibi göz kamaştırıcı bir büyüklükte görünüyor; gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius’tan 25 kat daha parlak.





Venüs’ün 7 Temmuz Cuma gecesi gökyüzündeki en aydınlık halini gösteren bir illüstrasyon. (Resim kredisi: Starry Night Software)
Aslında Venüs şu anda o kadar parlak görünüyor ki, nereye bakacağınızı tam olarak bilirseniz, koyu mavi, puslu olmayan bir öğleden sonra gökyüzünde çıplak gözle kolayca görülebilir; mavi gökyüzü arka planında küçük beyaz bir leke olarak görünür.

Temmuz ayı ilerledikçe, Venüs Dünya’ya yaklaşmaya devam ederken gökyüzümüzde Güneş’e doğru geri kıvrılıyor gibi görünüyor. Artık sabit tutulan dürbünlerle bile görülebilen büyük, güzel bir hilal olarak görünüyor. 7 Temmuz’da Venüs Dünya’dan 37 milyon mil (60 milyon km) uzaklıkta bulunuyor. Diski sadece bir ay öncesine göre %25 oranında aydınlanmış ve yaklaşık %35 oranında daha büyük görünmektedir.

En iyi teleskopik görüntüleriniz muhtemelen erken alacakaranlıkta, hatta gündüz vakti, ezici ışık parıltısı olmadan daha net görülebileceği zamanlarda olacaktır. Temmuz ayının sonlarına doğru hilalin tepe uzantılarını seçebilecek misiniz? Bunlar hilalin noktalarının ötesine uzanan ipliksi ışık demetleridir. Ayrıca, tepelerin kendilerini de inceleyin; bazen biri diğerinden biraz daha parlak veya keskin görünür.

Mars Regulus ile buluşuyor
Venüs gerçek bir ihtişamla sönerken, buna kıyasla Mars somurtarak uzaklaşıyor ve özelliksiz küçük bir noktadan başka bir şey olarak görünmüyor. Şu anda +1,7 büyüklüğünde ve geçen Aralık ayının yalnızca 1/27’si kadar parlak. 7 Temmuz’da Mars, Venüs’ün yaklaşık 4 derece sol üst tarafında yer alıyor ve takip eden gecelerde iki gezegen yavaş yavaş birbirinden uzaklaşacak.

Ancak Venüs ve Mars ayrılırken, Mars da Regulus’a belirgin bir şekilde yaklaşıyor olacak. 10 Temmuz’da Regulus, Mars ile yakın bir temas yaşayacak. 40° kuzey enleminden görüldüğü gibi, ikili akşam alacakaranlığının bitiminden hemen sonra birlikte batacak.




Mars’ı Regulus ve Venüs’ün yakınında gösteren 10 Temmuz 2023 tarihli bir gece gökyüzü illüstrasyonu. (Resim kredisi: Starry Night Software)
Çıplak gözle hem yıldızı hem de gezegeni görebilmeniz mümkün olsa da, daha parlak olan Regulus’un (+1,4 kadir) sadece onda yedi derece üzerinden geçen bu ikinci kadir gezegeni en iyi şekilde görebilmek için dürbüne ihtiyacınız olacak. Optik yardım, mavimsi beyaz Regulus ve turuncu-altın Mars’ın çarpıcı kontrast renklerini gösterecek ve nesnelerin birbirine yakınlığı ile vurgulanacaktır.

Ancak teleskoplar, Mars’ın geçen Aralık ayında gezegenin yakın geçişi sırasında göründüğünden yalnızca beşte biri kadar geniş olan küçük diskini zar zor ortaya çıkaracak. Ağustos ayı boyunca Mars Güneş’in ardıl ışıması içinde kaybolacak ve yılın geri kalanında görüş alanının dışında kalacak.

Ay kendi kendine veda etti
Ve son olarak, uzaydaki en yakın komşumuz olan Ay, 20 Temmuz Perşembe akşamı hem gezegenlerle hem de Regulus ile etkileşime girecek. Gün batımından yarım saat sonra dışarı çıktığınızdan ve batı ufkuna doğru aşağıya baktığınızdan emin olun. Önce alacakaranlık gökyüzünde sadece %9 oranında aydınlanmış olan ince hilali arayın; neredeyse doğrudan Venüs’ün 8 derece üzerinde duracak.





Ay’ı Mars, Venüs ve Regulus’un yakınında gösteren 20 Temmuz 2023 tarihli bir gece gökyüzü resmi. (Resim kredisi: Starry Night Software)
Bu, tesadüfen, bu yıl akşam gökyüzünde görülebilen gece gökyüzünün bu en parlak iki nesnesinin son buluşması olacak. Bu arada Regulus neredeyse doğrudan ikisinin arasında yer alacak. Ay’ın yaklaşık 4 derece solunda ise Mars yer alacak. Hepsini görmek için yine dürbün kullanmak faydalı olacaktır.

Temmuz ayında bu gök olaylarından birine göz atmayı umuyorsanız, en iyi teleskoplar ve en iyi dürbünler için hazırladığımız rehberler başlangıç için harika bir yerdir.

Gezegenlerin veya genel olarak gece gökyüzünün fotoğraflarını çekmek istiyorsanız, Ay’ın nasıl fotoğraflanacağına dair rehberimize, astrofotoğrafçılık için en iyi fotoğraf makinelerine ve astrofotoğrafçılık için en iyi lenslere göz atın.





[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
edeceğiniz, ediyor, gece, gökyüzünü, mars, nasıl, terk, veda, venüs, İşte


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 22:40.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.