Forum Logo  

Anasayfa Forum Duyuruları Yönetim İletişim
 -
Geri Git   ForumAdasi.Com > Webmaster ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi - Uzay Bilimi

Astronomi - Uzay Bilimi Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Jüpiter ile Kavuşum Yaşayan Satürn Hakkında Gerçekler

Astronomi ve Uzay Bilimiyle ilgili gök cisimleri, gök olayları, yıldızlar, gezegenler vb. haber ve bilgilerin yer aldığı bölüm.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Yeni Cevap
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 27 Ağustos 2023, 22:43   #1
Çevrimiçi
mak res - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere gizlidir.
Standart Jüpiter ile Kavuşum Yaşayan Satürn Hakkında Gerçekler

Jüpiter ile Kavuşum Yaşayan Satürn Hakkında Gerçekler



Harika halka sistemi ile ünlü olan Satürn, güneş sisteminin en geniş 2. Gezegenidir. Jüpiter gibi, Satürn de gaz devidir. Metan, helyum ve hidrojen gazından oluşmuştur.
Satürn, çıplak gözle görülebilen en uzak gezegendir.
Güneş sistemindeki beşinci parlak gezegendir, küçük bir teleskopla incelenebilir.

Uzak doğulu gözlemciler ve Babiller Satürn’ü eskiden beri biliyorlardı.
Adını roman tanrısı Satürnüs’ten almıştır. Yunan mitolojisinde ise Cronus olarak biliniyordu.

Satürn en düz gezegendir.
Kutup çapı, ekvator çapının %90’ı kadardır. Bunun sebebi ise düşül yoğunluğu ve hızlı dönüşüdür. Satürn, her 10 saat 34 dakikada bir kendi ekseni etrafında dönerek, güneş sistemindeki başka bir gezegene ikinci günü devreder.

Satürn her 29,4 yılda güneşin etrafında bir kez dönme işlemini tamamlar.
Arka planda yıldızların yavaş hareket etmesi, ona eski Asurlulardan “Lubadsagush” takma adını kazandırdı. Adı “eskinin en eskisi” anlamına gelir.

Satürn’ün üst atmosferi bulut grupları ile kaplanmıştır.
Üst katmanlar çoğunlukla amonyak buzudur. Altlarında bulutlar büyük ölçüde su buzudur. Alt katmanlarda hidrojen ve kükürt buz karışımlarının katmanları bulunmaktadır.

Satürn, Jüpiterinkine benzer oval şekilli fırtınalara sahiptir.
Kuzey kutbunun etrafındaki bölge, altıgen şekilli bir bulut desenine sahiptir. Bilim adamları, bunun üst bulutlarda bir dalga modeli olabileceğini düşünüyor. Ayrıca gezegenin kuzey kutbu üzerinde, kasırga benzeri fırtınayı andıran bir girdap vardır.

Satürn çoğunlukla hidrojenden oluşmuştur.
Gezegende yoğunlaşan katmanlar vardır. Sonunda derinlerde hidrojen metalik hale gelir. Çekirdekte sıcak bir iç mekan yatmaktadır.

Satürn güneş sistemindeki en geniş halkaya sahiptir.
Satürn halkaları çoğunlukla buz parçaları ve az miktarda karbonlu tozdan oluşur. Halkalar gezegenden 120.700 km’den fazla uzamaktadır. Halkalar 20 metre kalınlığındadır.

Esas uydularının yanı sıra 150 tane de küçük uyducuğu vardır.
En geniş uyduları Titan ve Rhea’dır. Hepsi donmuş durumdadır. Enceladus’un (Satürn’ün en aktif uydusu) donmuş yüzeyinin altında bir okyanus olduğu görülmektedir.

Titan karmaşık ve yoğun nitrojen açısından zengin atmosfere sahip bir uydudur.
Büyük çoğunluğu donmuş sulardan ve kayalardan oluşmaktadır. Donmuş yüzeyinde sıvı metan gölleri ve donmuş nitrojenle kaplı arazilere sahiptir. Gezegen bilimciler, Titan’ı yaşam için olası bir liman olarak görürler ancak; Dünya gibi bir yaşam söz konusu değil.

4 tane uzay gemisi Satürn’ü ziyaret etmiştir.
Pioneer 11, Voyager 1 ve 2, Cassini-Huygens gezegende incelemeler yapmışlardır. Cassini, Temmuz 2004’ten Eylül 2017’ye kadar Satürn’ün yörüngesinde dolanarak; gezegen, uyduları ve halkaları hakkında çok sayıda veri elde etmiştir.

Satürn diğer gezegenlerden daha çok uyduya sahiptir.
2019’da 20 yeni uydu keşfedildi. Jüpitere kıyasla 82.3 kat daha fazla uyduya sahip oldu.

Satürn Diyagramları



Dünya ile karşılaştırıldığında Satürn boyutu



Satürn'ün Güneş'ten uzaklığı
Satürn’ün Güneş’ten uzaklığı ve yörünge eksantrikliği
Karşılaştırma Dünya Satürn
Çap: 12.756 km 120.536 km
Kitle: 5,97 × 10 ^ 24 kg 568 × 10 ^ 24 kg
Aylar: 1 82
Güneşe Uzaklık: 149.598.262 km 1.426.666.422 km
Yılın Uzunluğu: 365,24 gün 10.756 Dünya günü
Sıcaklık: 15 ° C -140 ° C
Satürn’ün Halkaları
Güneş sistemindeki bütün gaz devleri halkalara sahiptir ama hiçbiri Satürnünki kadar geniş ve ayırt edici değildir. Halkalar, Galileo Galilei (1610) tarafından teleskopla keşfedilmiştir. Halkaların ilk yakından görünümü, 1 Eylül 1971 yılında Satürn’ün yanından geçen Pioneer 11 tarafından gözlemlenmiştir.

Satürn’ün halkaları, boyutları küçük toz tanelerinden dağlar kadar büyük nesnelere kadar değişen milyarlarca parçacıktan oluşmaktadır. Bunlar gezegene ulaşmadan önce parçalanan asteroit kuyruklu yıldızlarından ve hatta uydulardan geldiğine inanılan buz ve kaya parçalarından oluşuyor.

Satürn’ün halkaları keşif sıralarına göre alfabetik olarak 7 gruba (Satürn’den dışarıya doğru D, C, B, A, F, G ve E) ayrılmıştır. F halkası Satürn’ün iki uydusu olan Prometheus ve Pandora tarafından yerinde tutulur. Bunlara çoban uydusu denir. Diğer uydular halkalarda bölünmeler oluşturmaktan ve onları yönlendirmekten sorumludur.

Satürn’ün Atmosferi
Satürn’ün atmosferi amonyak, metan, asetilen, etan, kropan ve fosfinden oluşur. Bu maddelerle birlikte esas olarak hidrojen (%96) ve helyum’dan (%3) oluşur. Üst atmosferdeki rüzgarlar saniyede 500 metre hıza ulaşmaktadır. Bunlar gezegenin içinden yükselen, ısı ile birleştiğinde sarı ve altın şeritlere neden olur.





[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
  Alıntı
Yeni Konu Yeni Cevap

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gerçekler, hakkında, ile, jüpiter, kavuşum, satürn, yaşayan


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 04:29.

Forum Bilgileri
Hukuki Aydınlatma Metni
ForumAdası, tüm hakları saklıdır.

Kurucu: Jön TüRk
Forum Sorumlusu: Zeze
Geliştiriciler: Regex & Cry
Tasarımcı: Mango

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Altyapı bilgilerini okuduğunuz vBulletin yazılımı ForumAdası üzerinde lisanslı bir şekilde kullanılmaktadır.
ForumAdası; internet ortamında kullanıcıların içerik üretmelerine, bu içeriklerin de önceden onaya tabi tutulmaksızın yayımlanabilmesine olanak sağlayan bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumAdası üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumAdası üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumAdası yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.

5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumAdası üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kurum ile paylaşılacaktır.